Premierul pakistanez acuzat de corupţie în scandalul Panama Papers a demisionat după verdictul dat de Curtea Supremă

Curtea Supremă din Pakistan a dispus vineri destituirea premierului Nawaz Sharif ca urmare a acuzațiilor de corupție apărute contra sa în contextul scandalului 'Panama Papers', transmite DPA. În urma deciziei Curții Supreme, Nawaz Sharif a demisionat, potrivit purtătorului său de cuvânt.

28 iul. 2017, 09:13
Premierul pakistanez acuzat de corupţie în scandalul Panama Papers a demisionat după verdictul dat de Curtea Supremă

Curtea le-a ordonat autorităților să formuleze plângeri penale contra lui Nawaz Sharif, celor doi fii, fiicei și ginerelui său, precum și unui membru al partidului său. Procesul ar urma să dureze cel mult șase luni.

De asemenea, Curtea Supremă pakistaneză i-a solicitat Comisiei Electorale Centrale să-i retragă calitatea de parlamentar lui Sharif, care nu va mai avea posibilitatea de a deveni membru al legislativului de la Islamabad, ceea ce va implica pierderea funcției de prim-ministru al Pakistanului.

O anchetă realizată de către circa o sută de publicații din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea, în aprilie 2016, a unor conturi în paradisuri fiscale aparținând unui număr de 140 de responsabili politici sau personalități, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Statul Panama se aşteaptă să fie retras de pe lista paradisurilor fiscale

Documentele, regrupate sub denumirea de ‘Panama Papers’, au provenit de la casa de avocatură Mossack Fonseca, cu sediul în Panama.

Potrivit Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigații (ICIJ), ce a reunit pentru această activitate 370 de jurnaliști din peste 70 de țări, mai mult de 214.000 de entități offshore au fost implicate în operațiuni financiare în peste 200 de țări și teritorii din întreaga lume.