CUTREMUR cu magnitudine 8.3 în Chile. Alertă de tsunami. Cinci morţi şi un milion de evacuaţi

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 8,3 s-a produs miercuri seara în largul statului Chile, generând o alertă de tsunami şi evacuări în zonele de coastă, unde s-au înregistrat deja primele valuri seismice, relatează CNN. Cel puțin două persoane au fost ucise și alte zece rănite după puternicul cutremur înregistrat miercuri seară în Chile, au anunțat autoritățile chiliene.

RomaniaTV.net
17 sept. 2015, 04:44
CUTREMUR cu magnitudine 8.3 în Chile. Alertă de tsunami. Cinci morţi şi un milion de evacuaţi

UPDATE: Locuitorii din Noua Zeelandă au fost avertizați să stea departe de zonele de coastă în multe părți ale estului țării odată cu alerta de tsunami care a fost activată în urma cutremurului de joi din Chile. Ministerul Apărării civile și managementului situațiilor de urgență a emis o avertizare de tsunami pentru East Cape, Insulele Chatham, peninsulele Coromandel și Banks.

UPDATE: Un nou bilanţ arată că cel puţin cinci persoane au murit şi un milion de oameni au fost evacuaţi. Autorităţile au emis avertizare de tsunami pentru aproape toată coasta ţării şi, potrivit Reuters, primele valuri, de 4,5 metri înălţime, au lovit deja mai multe localităţi. Străzile au fost inundate, iar Parlamentul ţării, cu sediul în Valparaiso, a fost evacuat de urgenţă. Avertizări de tsunami au fost emise şi pentru Peru, Hawaii, Ecuador şi California, dar şi în mult mai îndepărtata Noua Zeelandă.

Cutremurul, a cărui magnitudine a fost reevaluată la 8,3 de Institutul american de geologie (USGS), a lovit centrul și nordul țării din America de Sud, provocând panică în rândul populației și declanșând alerta de tsunami pe întreaga coastă.

Valuri seismice mari au fost deja observate de-a lungul coastelor chiliene, în apropierea epicentrului seismului. La Coquimbo a fost măsurat un val de 4,5 metri, a informat Centrul naţional american de avertizare pentru tsunami.

UPDATE 02.58 Chile, lovit de un puternic cutremur de magnitudine 7,2; alertă de tsunami

Centrul statului Chile a fost lovit miercuri seară de un puternic cutremur de magnitudine 7,2, a anunțat centrul seismologic al țării, în timp ce autoritățile au declanșat o alertă de tsunami pe coastele țării, informează AFP și Reuters.

Seismul s-a produs seara devreme, afectând capitala Santiago, cu peste 5 milioane de locuitori, fiind urmat de numeroase replici. El a fost resimțit până la Buenos Aires în Argentina, la o distanță de 1.400 km.

Cutremurul de pământ a fost înregistrat la 19.54 (22.54 GMT), la 36 km vest de orașul Canela Baja în regiunea Coquimbo (500 km nord de Santiago) și la o adâncime de 11 km, a declarat Centrul seismologic național al Universității Chile.

Centrul seismologic național a evaluat magnitudinea seismului la 7,2, în timp ce Institutul american de geologie (USGS) a făcut o evaluare inițială de 7,9.

Marina chiliană a lansat imediat un avertisment de tsunami pentru toate coastele acestei țări din America de Sud.