Cutremur cu magnitudinea 5 în Vrancea. Seismul s-a simţit la Bucureşti

Cutremur în Vrancea de magnitudine 5, sâmbătă seară, la ora 21:18, anunţă Institutul Naţional de Fizica Pământului.

RomaniaTV.net
29 mart. 2014, 19:24
Cutremur cu magnitudinea 5 în Vrancea. Seismul s-a simţit la Bucureşti

CUTREMURUL a avut loc la adâncimea de 134 de kilometri şi a avut intensitatea IV. „Este un cutremur normal, nu este nicio problemă. Vrancea este periculoasă peste 7. De la 5 la 7 este o diferenţă de la cer la pământ. Sunt cutremure multe, vor fi şi altele mai multe. Nu înseamnă nimic. Aceste cutremure mici se întâmplă pentru că este o descărcare de sistem. Este normal să se întâmple treburile astea. Cutremurul de 5 pe Vrancea este mic, chiar foarte mic. În Vrancea nu are nicio relevanţă”, a declarat Gheorghe Mărmureanu la România TV.

Cutremurul acesta s-a simţit la foarte puţine clădiri (…) Nu se pune problema unui cutremur catastrofal peste 7 în România, acum. Dacă a fost acum un 5, nu se pune problema unuia de 7. Este un cutremur cu magnitudine relativ mică, pentru unul de mare adâncime”, a mai spus directorul onorific al Institutului Naţional de Fizica Pământului.

„Aceste ipoteze ale cutremurelor din ce în ce mai mari au existat şi în SUA, dar nu s-au verificat. Îm 1986 a fost cutremur de 7 şi nu au fost pagube (…) Nu există o periodicitate la cutremurele vrâncene”, a precizat Gheorghe Mărmureanu.

„S-ar putea să mai fie un cutremur de 5 jumătate sau 6 sau 6 jumătate, dar nu 7. Nu va efecte asupra populaţiei şi a bunurilor materiale. Aste este foarte important. Cutremure mari peste 7 se întâmplă destul de rar în România”, a mai spus directorul onorific.

Dacă va avea o replică, va fi una foarte mică (…) Vrancea când se rupe, se rupe. Nu mai urmează un cutremur mai mare. Nu este la fel ca în alte ţări, precum SUA, acolo este alt sistem. În Vrancea nu este cazul, replica va fi în mod sigur mai mică”, a mai spus Mărmureanu.

„În Bucureşti este cea mai mare prostie să construieşti structuri din oţel. Astfel de clădiri intră în rezonanţă foarte repede cu pământul. Am impresia că sunt specialişti care dorm”, a atras atenţia expertul.

Este cel mai puternic cutremur produs anul acesta în zona Vrancea.

Sâmbătă dimineaţă, la ora 3.55, un alt seism, cu magnitudine de 4,3 grade, s-a produs tot în zonă, fiind urmat de alte trei, de 2,9 (ora 9.59), şi de 3 grade la orele 14.36 şi respectiv 16.29.