CUTREMURE ÎN LANŢ în România. Care sunt cele mai PERICULOASE zone în 2014

Zece cutremure s-au produs în primele 13 zile din 2014 în România, cel mai puternic având o magnitudine de 4,4. Mircea Radulian, directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, susţine că activitatea seismică intensă din Vrancea este normală, dar avertizeată că este posibil ca în următoarea perioadă să mai existe cutremure cu magnitudine peste 4.

RomaniaTV.net
14 ian. 2014, 09:42
CUTREMURE ÎN LANŢ în România. Care sunt cele mai PERICULOASE zone în 2014

În România anul 2014 a început cu o activitate seismică intensă, după ce anul trecut s-au înregistrat peste 1.000 de seisme. Cel mai mare cutremur a avut o magnitudine de 4,4 şi s-a produs duminică şi nu este exclus ca în acest an să mai avem cutremure şi mai puternice de atât. Cea mai periculoasă zonă din punct de vedere seismic rămâne Vrancea, unde se înregistrează adesea mişcări telurice, însă nu este e neglijat nici zona Făgăraş, spune directorul INFP, Mircea Radulian.

Un cercetător INFP avertizează: E posibil să se producă oricând un cutremur de peste 6 grade

„Tot ce s-a intamplat, deocamdata este o activitate normala. Vrancea este principala zona care ne da batai de cap. Cutremurele au fost relativ mici, cu exceptia celui de acum doua zile, de 4,4. Cel mai probabil e sa avem o activitate in continuare, in special in zona Vrancea. Vor mai fi cutremure de 4, acestea apar cam la o luna, doua in zona Vrance, care ramane principala zona periculoasă, dar e puţin probabil să avem cutremure peste 7”, a spus Mircea Radulian, la România TV.

Specialistul a explicat că situatia este mai greu de prognozat in alte zone: „Pot sa mai apara cutremure in Carpati, in Maramures, Banat, Crisana. Nu e exclus sa avem cutremure crustale, dar in general ele sunt mici. Printre cele mai periculoase zone ar putea fi zona Fagaras, unde au fost inregistrate cutremure peste 6, dar sunt rare”.