Dacian Cioloş, mesaj pentru Arafat şi Tobă: „Nu mă grăbesc să judec un om, dar nu EXCLUD nicio măsură”

Premierul Dacian Cioloş a comentat, joi seară, cazul ministrului de Interne, Petre Tobă, suspectat că şi-a plagiat teza de doctorat, dar şi situaţia secretarului de stat în MAI, Raed Arafat, căruia i s-a cerut demisia după tragedia de la clubul Colectiv. 

26 nov. 2015, 20:39
Dacian Cioloş, mesaj pentru Arafat şi Tobă: „Nu mă grăbesc să judec un om, dar nu EXCLUD nicio măsură”

Premierul Dacian Cioloş a cerut demiterea celor din conducerea ISU Bucureşti, după ce IGSU a confirmat, într-un comunicat de presă, că ISU Bucureşti știa de existența clubului Colectiv, dar nu a luat nicio măsură pentru asigurarea securității în local.

Premierul a precizat, joi seară, că ISU are nevoie de o restructurare şi de măsuri care să ducă le recâştigarea încrederii.

„Nu stiu daca problema este doar la ISU Bucuresti. Acolo am identificat ca este o problema si am cerut demiterea conducerii. ISU are nevoie de o restructurare si i-am cerut lui Raed Arafat sa vina, in cel mult o saptamana, cu o analiza privind modul de functionare a ISU si cu propuneri de restructurare. În functie de modul lui de abordare vom vedea ce decizii trebuie luate. ISU are nevoie de masuri care sa duca le recastigarea increderii”, a spus Dacian Cioloş, la Realitatea TV.

Legat de situaţia lui Raed Arafat, căruia i s-a cerut demisia în spaţiul public după incendiul de la Colectiv, premierul a spus că va aplica sancţiunile care se impun pe măsură ce va obţine informaţii.

Eu nu mă grăbesc încă să judec un om, însă mă grăbesc să apreciez calitatea acţiunii unei instituţii şi să vedem care sunt măsurile de luat. Nu exclud nicio măsură, dar vreau să iau deciziile rând pe rând, pe măsură ce am informaţiile„, a spus Dacian Cioloş.

Citeşte şi: TRAGEDIA DE LA COLECTIV. Raed Arafat: „NU demisionez. Punct” VIDEO

Premierul a precizat că îl cunoşte „de multă vreme „pe Arafat şi cunoaşte eforturile pe care acesta le-a făcut pentru a crea „această structură de intervenţie rapidă”.

Eu pe domnul Arafat îl cunosc de multă vreme, îl cunosc din perioada în care, în indiferenţa autorităţilor din România, dânsul făcea eforturi ca să creeze această structură de intevenţie rapidă (…) ştiu eforturile pe care le făcea căutând susţinere inclusiv financiară şi la Comisia Europeană pentru a-şi pune în aplicare proiectul”, a mai spus premierul.

Primul ministru s-a pronunţat şi legat de scandalul în care este implicat ministrul de Interne Petre Tobă, bănuit că şi-a plagiat teza de doctorat.

„Nu ştiu detalii, ştiu ce mi-a spus dânsul, ştiu opinia şi poziţia dânsului. Am cerut şi domnului ministru al Educaţiei, Adrian Curaj, să vină cu o analiză cât mai repede în urma consultării Comisiei de Etică, care are această responsabilitate, şi vreau să am o claritate cât mai obiectivă. Nu să mă bazez pe ce îmi spune unul sau altul înainte de a-mi exprima un punct de vedere în calitate de prim-ministru”, a spus Cioloş.

CITEŞTE ŞI: Cazul Tobă. Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Dacă va fi un verdict de PLAGIAT, nu poate fi decât o SOLUŢIE

Primul-ministru a precizar însă că peste criteriile de integritate, pe care actualul Guvern le-a asumat, nu poate să treacă nici prim-ministrul.

„Un lucru este foarte clar: criteriul de integritate rămâne un criteriu esenţial şi prioritar peste care nu o să treacă nici prim-ministrul. Mi-am asumat integritatea şi va rămâne acest obiectiv un obiectiv prioritar, dar nu pot să judec un om până când nu am elementele obiective. Domnul Tobă are versiunea dânsului şi nu vreau să văd în ce măsură aceste lucruri se confirmă sau se infirmă”, a adăugat şeful Executivului.