Dacian Cioloş, noi precizări despre cazul Tobă: Am cerut convocarea Comitetului de Etică în zilele următoare

Premierul Dacian Cioloş a declarat, vineri, după şedinţa Comandamentului de iarnă convocat la sediul MAI, că nu vrea să îşi exprime un punct de vedere înainte de a vedea concluziile Comisiei de Etică convocate de Ministrul Educaţiei.

27 nov. 2015, 09:21
Dacian Cioloş, noi precizări despre cazul Tobă: Am cerut convocarea Comitetului de Etică în zilele următoare

Dumneavoastră ştiţi care a fost poziţia mea în situaţii de neclaritate pentru toţi miniştri. Haideţi să nu anticipăm. Eu vreau înainte să îmi exprim un punct de vedere oficial… pentru că nu pot să vorbesc aşa după ureche. Am cerut ministrului Educaţiei să convoace acel Comitet de Etică zilele urmatoare şi să facă o verificare cât mai rapidă. Domnul ministru să poată să-şi expună punctul de vedere. Specialiştii, cei care sunt pregătiţi pentru acest lucru, să poată face analiza, şi apoi discutăm”, a declarat Dacian Cioloş referitor la acuzaţiile de plagiat aduse ministrului MAI, Petre Tobă.

Citeşte şi: Dacian Cioloş, mesaj pentru Arafat şi Tobă: „Nu mă grăbesc să judec un om, dar nu EXCLUD nicio măsură”

Şedința Consiliului Naționale de Etică ar putea să se reunească mai devreme de data de 11 decembrie când era programată următoarea ședință.

Ministerul Educaţiei precizează că ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a transmis joi, Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNE), solicitarea de a aproba declanşarea procedurilor legale privind analizarea măsurii în care au fost respectate normele de bună conduită în activitatea de cercetare-dezvoltare cu ocazia elaborării tezei de doctorat.

„Conform prevederilor legale, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare (ANCSI), în subordinea căreia se află Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, a cerut Consiliului să se întrunească în cel mai scurt timp posibil în vederea demarării procedurilor prevăzute în aceste cazuri. Deliberările CNE vor avea în vedere respectarea cvorumului necesar pentru luarea unei decizii. Procedurile de analiză se vor desfăşura în conformitate cu normele legale ce reglementează funcţionarea Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării.”, se arată în comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat joi că dacă în cazul ministrului de Interne, Petre Tobă, va exista un verdict de plagiat, „nu poate fi decât o singură soluție„.

Potrivit unei anchete jurnalistice, ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, este suspectat că ar fi plagiat peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei sale de doctorat.