Daciana Sârbu: Persoanele cu dizabilităţi întâmpină dificultăţi mari. Susţin îngrijirea în sistem rezidenţial

Persoanele cu dizabilități întâmpină încă foarte multe obstacole în încercarea de a avea un trai independent și de a se integra în societate, atrage atenția Daciana Sârbu, care a dat drept exemplu dificultățile întâmpinate în organizarea unui eveniment dedicat drepturilor acestei categorii sociale, chiar in sediul Parlamentului European.

RomaniaTV.net
16 oct. 2015, 11:09
Daciana Sârbu: Persoanele cu dizabilităţi întâmpină dificultăţi mari. Susţin îngrijirea în sistem rezidenţial

Daciana Sârbu: Persoanele cu dizabilități încă se luptă cu dificultăți foarte mari. Susțin îngrijirea în sistem rezidențial

 

Eurodeputata PSD a mărturisit, pe contul de Facebook, că Parlamentul European nu a reușit să pună la dispoziție un interpret în limbajul semnelor pentru unul dintre invitați, situație pe care i-a semnalat-o deja președintelui Martin Schulz.

Astăzi am organizat şi găzduit la Bruxelles un eveniment dedicat drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. În pregătirea evenimentului, m-am lovit de un obstacol paradoxal: Parlamentul European, o instituţie imensă, cu un buget pe măsură, nu a reuşit să ne pună la dispoziţie un interpret în limbajul semnelor, pentru unul dintre invitaţii noştri! I-am scris deja preşedintelui Martin Schulz, semnalandu-i că aceste facilităţi lipsesc chiar în Parlamentul European şi cerându-i ajutorul pentru a schimba această situaţie. Dar am învăţat ceva cu această ocazie.

Este un exemplu care poate părea neînsemnat, însă e simbolic pentru o realitate dură: indiferent de strategiile pe care le discutăm, de politicile pe care le adoptăm, de fondurile alocate, persoanele cu dizabilităţi încă se luptă cu dificultăţi foarte mari în încercarea de integrare în societate şi de a trăi independent. Iar dificultăţile există chiar şi acolo unde nimeni nu s-ar aştepta”, a notat Daciana Sârbu pe rețeaua socială.

În cadrul evenimentului organizat de eurodeputata PSD, care este și vicepreședintă a Comisiei de Mediu și Sănătate publică din Parlamentul European, Fundația Open Society a lansat un raport în care este promovată incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, prin plasarea lor în locuințe de tip familial, în detrimentul cheltuirii fondurilor europene pentru instituționalizarea acestora.

„Raportul lansat azi de Open Society Foundations vorbeşte despre nevoia de dezinstitutionalizare, şi în principal de alocare a fondurilor europene cu scopul de a le oferi acestor oameni şansa de a trăi în comunitate, în locuinţe de tip familial.

Susţin această lupta şi mă bucur că, la începutul verii, la Bucureşti, am obţinut şi sprijinul ministrului Rovana Plumb pentru că în România statul să dezvolte centre pilot de îngrijire în sistem rezidenţial”, a explicat Daciana Sârbu.