Dăncilă: Am luat măsurile pentru controlul şi limitarea extinderii pestei porcine africane

Premierul Viorica Dăncilă a precizat, joi, la începutul şedinţei de Guvern, că au fost luate măsurile necesare pentru controlul şi limitarea extinderii pestei porcine africane şi că va fi adoptată o hotărâre de Guvern pentru plata despăgubirilor către proprietarii de animale.

05 iul. 2018, 13:20
Dăncilă: Am luat măsurile pentru controlul şi limitarea extinderii pestei porcine africane

„Avem în atenţie şi situaţia pestei porcine africane. La nivelul Guvernului şi al instituţiilor responsabile din subordine am luat măsurile necesare pentru controlul şi limitarea extinderii virusului. Preşedintele ANSVSA se află în teren, acolo unde a fost instituită stare de alertă. Lucrează împreună cu inspectorii sanitari veterinari şi cu specialişti ai Comisiei Europene. Am cerut instituţiilor implicate: ANSVSA, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale să colaboreze pentru punerea în aplicare a măsurilor necesare. Trebuie să luăm şi alte măsuri dacă situaţia o impune. fac apel la oameni să înţeleagă că deşi peste porcină africană nu afectează sănătatea umană, singurele metode să răspândim prevenirea bolii sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală”, a precizat premierul, potrivit news.ro.

Viorica Dăncilă a menţionat că va fi adoptată o HG prin care este reglementată metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau afectate, în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor.