Dâncu, despre venitul minim garantat: La Finanţe nu a dispărut această opţiune. Se va face un studiu de impact

Vicepremierul Vasile Dâncu s-a întâlnit, luni, cu senatorii PSD, cu care a discutat despre reforma administraţiei şi a funcţiei publice, despre fondurile europene şi despre proiectele de investiţii (printre care şi şcoli). De asemenea, s-a discutat despre venitul minim garantat.

07 dec. 2015, 16:15
Dâncu, despre venitul minim garantat: La Finanţe nu a dispărut această opţiune. Se va face un studiu de impact

Am discutat și despre venitul minim garantat, am vorbit despre faptul că la Ministerul Finanțelor nu a dispărut această opțiune. Nu era nici în bugetul trecut opțiunea aceasta. Se face un studiu de impact și, în funcție de rezultatele acestuia, se va vedea nivelul la care se va ajunge cu venitul minim garantat. Deci nu s-a renunțat la acest lucru. Sigur că în mod normal grupul social-democrat are și o serie de nemulțumiri legate de asta. Dar, în principiu, nu au existat modificări substanțiale, să spunem, în ceea ce privește bugetul României din acest moment. Este un buget pentru necesitățile României, pe care l-a surprins și Guvernul social-democrat, să spunem așa. Și, sigur, cu unele prioritizări diferite, cu altă concepție, noul Guvern până la urmă încearcă același lucru, să nu facă o dominantă ideologică, să nu determine ideologic asta, ci să meargă la necesitățile noastre cele mai stringente„, a declarat vicepremierul Vasile Dâncu, la finalul întâlnirii cu senatorii PSD.

Dîncu a adăugat că, în cadrul elaborării proiectului de buget pe 2016, actualul Executiv a avut în vedere și o analiză a tipurilor de investiții care nu sunt acoperite financiar. „Ceea ce s-a încercat acum, mai ales la zona de investiții, (n.r. a fost) să vedem care sunt tipurile de cheltuieli, tipurile de investiții care nu sunt acoperite, de exemplu, de fondurile europene și să le acoperim mai degrabă din bugetul de stat, pentru ca să nu rămână zone albe, fără dezvoltare în România. Continuăm aceste analize pe tipuri de programe și încercăm să vedem zonele care rămân neacoperite. (…) Există diferențe între județe în ceea ce privește investițiile, există diferențe și de activism (…) și noi va trebui să corectăm toate aceste lucruri„, a mai declarat Vasile Dâncu.

Alte teme de discuție au fost proiectele de investiții, printre care şi consilidarea şcolilor care nu au autorizaţie de funcţionare.

În plus faţă de Programul Naţional de Dezvoltare Locală de anul trecut, am adăugat 2.860 de şcoli care nu au în acest moment autorizaţie sanitară de funcţionare. Sperăm să realizăm aceste proiecte de investiţii în cele 2,860 de şcoli, până în septembrie 2016. În acest moment nu avem o sumă exactă, noi am pus în buget o sumă de 800 de milioane de lei, dacă este nevoie de mai mult, la rectificare vom mai completa această sumă. Sper să avem cât mai repede un inventar şi să avem proiectele respective făcute de autorităţile locale. Sper ca în ianuarie 2016 să dăm drumul acestor proiecte. Este un număr foarte mare de şcoli şi este o investiţie foarte mare pentru care există bani. Banii îi avem, trebuie să îi cheltuim„, a mai precizat Dâncu.

Vicepremierul a adăugat că Guvernul urmează să prezinte în Parlament un proiect de lege care va aduce modificări legate de statutul funcției publice.

Vrem să facem un proiect modern, în care să direcționăm schimbarea în ceea ce privește reforma administrației centrale, dar în același timp și a administrației locale, legate de funcția prefectului, legate de școlarizare. (…) Concret, nu am schimbat încă nimic. Vom pune în dezbatere publică unele modificări pe care le gândim noi, le gândesc specialiștii care au venit în discuția despre funcția publică. Este un proiect la care se lucrează de vreo doi ani. Au venit organizațiile primarilor, organizațiile profesionale ale celor din administrația publică. (…) Este un proiect prin care se vor modifica mai multe lucruri (…) În Parlament se va alege varianta care se crede că este cea mai bună, dar una modernă, funcțională pentru un stat modern„, a afirmat vicepremierul.

Dâncu a mai precizat că a discutat cu senatorii social-democrați și despre fondurile europene. „Parlamentarii știu cel mai bine deficiențele de legislație din acest moment. Mi-am notat o jumătate de carnețel de propuneri și sper că împreună cu Parlamentul să reușim să facem, acolo unde este cazul, modificări legislative, pornind de la modalitatea în care anumite tipuri de UAT-uri, de localități, nu se califică pentru anumite categorii de fonduri europene până la modalități prin care putem schimba statutul unor unități administrativ-teritoriale„, a explicat vicepremierul.

O întâlnire pe același subiect a avut și cu reprezentanții asociației primarilor de orașe, a amintit el, pentru a se stabili cum anumite comune devenite orașe în ultimul an pot reveni la statutul inițial, astfel încât să se poată califica la cât mai multe proiecte pe fonduri europene.