Scandalul ia amploare: APIA va controla terenul cumpărat de Ioana Băsescu. Subvenţia ar putea fi returnată

Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) l-a somat pe fostul arendaş al terenului cumpărat de Ioana Băsescu să prezinte o serie de documente. Dacă acesta nu va proba faptul că are terenul în folosinţă şi după ce a fost achiziţionat de fiica preşedintelui, va trebui să returneze 45.000 de euro, bani primiţi ca subvenţie din partea Uniunii Europene.

20 nov. 2013, 07:51
Scandalul ia amploare: APIA va controla terenul cumpărat de Ioana Băsescu. Subvenţia ar putea fi returnată

Pentru a putea beneficia de subvenţia de 154 de euro pe hectar acordată de Uniunea Europeană, proprietarul unui teren nu are voie să-l vândă până la 1 decembrie 2013. În cazul în care terenul este dat în arendă, cel care primeşte subvenţia este arendaşul.

Dacă în cazul în care Ioana Băsescu nu l-a păstrat pe arendaş, acesta din urmă va trebui să returneze subvenţia primită, adică circa 45.000 de euro.

Anunţul controlului de la Ministerul Agriculturii a fost făcut chiar de către ministrul Daniel Constantin, la România TV.

„Italianul respectiv a avut terenul arendat la o societate, iar arendaşul a primit subvenţie de la UE. Dacă a primit subvenţia nu avea voie să îl vândă şi dacă îl vinde trebuie să dea subvenţia înapoi”, a spus ministrul Constantin.

Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, că a discutat cu liderii grupurilor parlamentare pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă în „cazul Călăraşi”, deoarece comisia de la Senat are o altă misiune, respectiv analiza activităţii CEC Bank.

„Mi-au spus liderii de grup PSD, şi de la PNL, şi de la PC că lucrează la formarea unei comisii comune. (…) Liderii de grup vor să propună o comisie a Camerei Deputaţilor şi Senatului care să ancheteze activitatea tuturor acelor persoane angajate în instituţiile publice legată de afacerea de la Călăraşi”, a spus Ponta.

Ponta a precizat că acea comisie de la Senat se ocupă strict de activitatea CEC, potrivit Mediafax.

„E altă prevedere regulamentară, este doar la Senat, este doar la Comisia de Buget -Finanţe şi are ca obiect o singură problemă: modul în care CEC, bancă integral de stat, a respectat legile”, a adăugat Ponta.

Premierul a evitat să răspundă la întrebări legate de activitatea acestei comisii mixte.

„Restul, ce va face comisia, cine e în ea, o să vă spună liderii de grup, că nu o face Guvernul şi nu o fac eu. Nu mă întrebaţi pe mine ce ar trebui să facă comisia”, a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a declarat săptămâna trecută, miercuri, după o întâlnire cu grupurile PSD, că a discutat despre constituirea a două comisii de anchetă pentru retrocedările din Ardeal şi implicarea unor instituţii ale statului în achiziţionarea de terenuri pentru persoane private, el menţionând: „Cazul Călăraşi”.

Plenul Senatului a aprobat, luni, iniţierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC – Bank S.A de către Comisia pentru buget-finanţe.

Presa a relatat recent că fiica cea mare a preşedintelui Băsescu, Ioana, a cumpărat un teren agricol de peste 300 de hectare în zona localităţii Nana din judeţul Călăraşi, consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu menţionând că a consiliat-o la cumpărare.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ulterior, că a convins-o pe fiica sa cea mare, Ioana, să cumpere un teren de 290 de hectare, pentru că vrea să fie fermier şi a adăugat că, din familie, doar aceasta era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.

Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, a luat un credit în lei de la CEC Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpăra terenul de 290 hectare din judeţul Călăraşi, împrumut garantat cu soldurile prezente şi viitoare ale unui cont deschis la CEC şi cu terenul agricol achiziţionat.