Datini de Paşti. Spălatul picioarelor în Joia Mare VIDEO

Un vechi obicei bisericesc se păstrează încă la Galaţi. Arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian, a spălat pe picioare 12 copii organi. În mod tradiţional, ceremonia are loc în Joia Mare ca o rememorare a Cinei cea de Taină şi ca un îndemn la smerenie pentru înalţii ierarhi.

03 mai 2013, 07:03
Datini de Paşti. Spălatul picioarelor în Joia Mare VIDEO

Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înalt Prea Sfinţitul Casian Crăciun s-a legat cu un prosop şi a spălat picioarele celor 12 orfani, reluând momentul în care Isus i-a spălat pe apostoli pe picioare la Cina cea de Taină.

„A cântat preotul Casian şi ne-a spălat pe picioare şi ne-a pupat”, a spus unul dintre orfani, fără însă să ştie semnificaţia ceremonialului.

Zeci de credincioşi au venit la catedrala Arhiepiscopală „Dunărea de Jos” din Galaţi să vadă ritualul. „Astăzi, în sfânta şi marea zi de joi, în cadrul sfintei liturghii care actualizează Cina cea de Taină a Mântuitorului, actualizăm evenimentul cel mai mare şi anume calea către smerenie”, a spus arhiepiscopul Casian Crăciun la slujba din Joia Mare.

Prin acest ritual, se spune că Iisus a vrut să-l facă pe Iuda să se ruşineze, iar celorlalţi să le aducă aminte să se smerească.