De ce a declarat CCR neconstituţională Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali

Curtea Constituțională a României (CCR) a constatat, miercuri, că legea referitoare la pensiile speciale pentru aleșii locali nu îndeplinește condițiile de claritate și previzibilitate cu privire la "indemnizația pentru limită de vârstă" şi a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituţionale referitoare la egalitatea în drepturi a cetăţenilor.

RomaniaTV.net
20 ian. 2016, 15:23
De ce a declarat CCR neconstituţională Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali

Plenul Curții Constituționale a admis obiecția formulată de Guvern și a constatat că dispozițiile Legii privind modificarea și completarea Legii 393/2004 privind Statutul aleșilor locali sunt neconstituționale.

„În ziua de 20 ianuarie 2016, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituţia României şi al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecția de neconstituționalitate a Legii privind modificarea și completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali, obiecție formulată de Guvernul României.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile Legii privind modificarea și completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali sunt neconstituţionale.

Curtea a reţinut că legea contravine art.1 alin.(5) din Constituţie, întrucât normele pe care le reglementează nu îndeplinesc condiţiile de claritate şi previzibilitate cu privire la „indemnizaţia pentru limită de vârstă”, sub aspectul naturii juridice a acestei instituţii, al sferei beneficiarilor săi şi al modului de acordare a dreptului.

De asemenea, Curtea a constatat că legea a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituţionale cuprinse în art.16 referitoare la egalitatea în drepturi a cetăţenilor, precum şi a celor ale art.138 alin.(5) care consacră interdicţia aprobării cheltuielilor bugetare fără stabilirea sursei de finanţare”, se arată într-un comunicat al CCR.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului.

CITEŞTE ŞI Florin Iordache, despre pensiile aleşilor locali: Vom pune articolele neconstituţionale în concordanţă cu decizia CCR

CCR a decis, miercuri, că sunt neconstituționale dispozițiile privind pensiile speciale pentru aleșii locali, după ce a admis sesizarea Guvernului.

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi. Judecătorii au constatat că legea nu este clară, că există inegalitate între aleși și că nu se precizează sursa de finanțare.

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/florin-iordache-despre-pensiile-ale-ilor-locali-vom-pune-articolele-neconstitu-ionale-in-concordanta_269244.html#ixzz3xnYVbTCZ