De ce nu se poate aplica legea care obligă supermarketurile să vândă alimente româneşti

Controversă privind legea care impune supermarketurilor ca jumătate din produsele comercializate să fie româneşti. Agricultorii români spun că nu vor putea asigura marfa de care au nevoie magazinele, potrivit România TV. Pe de altă parte, am putea avea parte de scumpiri din cauza acestei legi.

12 oct. 2015, 16:00
De ce nu se poate aplica legea care obligă supermarketurile să vândă alimente româneşti

În momentul de faţă, în magazinele mari din Români se găsesc, printre altele, pere din Belgia, Olanda, Franta şi abia apoi din România. Poate fi o problemă pentru că parlamentarii vor ca 51% dintre produsele de pe piaţă să fie din producţie autohtonă.

Retailerii se tem că în acest ritm vor rămâne fără marfă. „Eu nu pot să pun în raft o foaie de hârtie pe care să scriu nu avem marfă, veniţi poimâine„, a spus Delia Nica, directorul executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale.

Agricultorii spun că pot acoperi nevoile magazinelor doar în sezon. „Nu la toate produsele putem acoperi 51%. Nu toată perioada anului, dar în perioada de mare producţie, însemnând începutul lunii iunie până la finalul lui octombrie, considerăm că producătorii români de legume-fructe se pot concentra şi pot satisface cererea„, a spus Aurel Tănase, preşedintele Patronatului din Industria de Conserve Legume-Fructe.

Românii spun că vor mai multe produse româneşti pe masă. „Nu am încredere în produsele olandeze, turceşti, chinezeşti. Produsele din România sunt mai gustoase„, a spus un client.

În această toamnă, de altfel, preţurile au scăzut cu 1,7%. Ouăle, zahărul şi laptele de vacă s-au ieftinit cel mai mult. Faţă de luna trecută au existat însă şi scumpiri. Cele mai mari au fost la cartofi, cu 20% şi legume, cu 5 procente.

CITEŞTE ŞI: O nouă propunere legislativă: În magazine ar trebui să fie 51% carne, legume şi fructe româneşti