De ce să credem în vise?

O persoană obișnuită visează, în medie, între 90 de minute și două ore sau mai mult, în fiecare noapte. Uneori, semnificația viselor este clară și au loc pentru că ne gândim mult la cineva sau la o situație anume și este simplu să facem o legătură, dar alteori pot reda imagini elaborate și un întreg concept afectiv, astfel că necesită interpretarea unei persoane avizate.

07 mai 2018, 13:59
De ce să credem în vise?

Visele sunt misterioase, pot conține imagini plăcute, ca imediat să devină bizare sau înspăimântătoare, fără să știm exact de ce. Nimeni nu a înțeles până acum pe deplin însemnătatea lor, de aceea au devenit un adevărat câmp de studiu pentru o mulțime de specialiști care caută în mod constant să descopere elemente noi, cu atât mai mult cu cât cercetările vizează oameni de diferite culturi.

Ce sunt visele?

Carl Jung, fondatorul psihologiei analitice, spunea că visele sunt mesaje ale subconștientului care oferă în timpul somnului, în mod simbolic, o mai bună înțelegere și informații pe care mintea noastră le-a omis. Aceste vise pot avea o natură diferită: pot fi distractive, romantice, amuzante, tulburătoare, înfricoșătoare sau ciudate. Sigmund Freud, cel care a dezvoltat domeniul psihanalizei, a explicat visele ca fiind manifestarea celor mai ascunse dorințe și anxietăți. Acesta a considerat că visele arată dorința ca anumite trăiri să se împlinească sau ca evenimentele la care ne gândim cu ardoare să aibă loc cu adevărat.

Interpretarea viselor

Pe baza cercetărilor s-au formulat diverse interpretări ale lucrurilor pe care le visăm, apărând astfel dicționarele de vise care apelează la simbolistică și noțiuni de psihologie. În unele cazuri este simplu de interpretat ceea ce visează o persoană, dar de multe ori nu există o singură semnificație, ci mai multe, iar atunci se creează o analogie cu trăirile sufletești sau reacțiile fizice pe care le are persoana. Ținând cont de ceea ce visăm, mai ales dacă visele se repetă sau ne simțim marcați de ceea ce am visat, putem ține un jurnal pentru a observa anumite simboluri sau tipare; în funcție de explicațiile lor, putem interpreta visele. Putem folosi în scopul personal aceste interpretări, deoarece ne pot ajuta să facem schimbări benefice în viața noastră. Uneori, subconștientul încearcă să ne transmită când ne aflăm într-o situație care ne aduce suferință sau, din contră, care ne face fericiți, iar noi putem fie să alegem să mergem mai departe, să facem o schimbare care să ne aducă liniștea sufletească, fie să ne convingem că este totul în regulă, după caz…

De multe ori semnificațiile viselor sunt pozitive, deși contextul visului a fost unul negativ, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure și să ne arate cât de complex este modul în care funcționează subconștientul nostru. Conform studiilor, coșmarurile au loc în special când persoana în cauză este supusă stresului, fricii, a suferit o traumă, are probleme de natură sentimentală, este bolnavă, urmează tratament medicamentos. În cazuri excepționale, se spune că anumite vise pot fi premonitorii. Putem folosi visele pentru a ne ghida prin viață, astfel încât să ne adaptăm oricăror situații.