De unde vine celebra expresia „a da bir cu fugiţii”

În 1718, ca urmare a unui război dintre austrieci și otomani, se încheie pacea de la Passarowitz. Cele mai importante prevederi care ne privesc erau trecera Banatului și a vestului Valahiei (zona dintre Olt și Cazanele Dunării) sub stăpânire austriacă.
Iulian Tudor
23 nov. 2015, 11:01
De unde vine celebra expresia

Până în 1739, această din urmă regiune a purtat numele de Kleine Walachiei (Valahia Mică, spre a o deosebi de Valahia Mare care era Țara Românească, Muntenia) sau Walachia Cisalutana, scrie istorie-pe-scurt.ro. „Cis”, în latină înseamnă „de această parte”, „dincoace” în timp ce Alutus este denumirea dată de romani Oltului. Austriecii vedeau în Oltenia, Valahia dincoace de Olt. Stăpânirea austriacă în Oltenia a avut un caracter sever. Locuitorii dăduseră jugul de lemn turcesc pe jugul de fier austriac. Noii stăpânitori, fideli rigorii germane, fac un recensământ pentru vedea care este starea contribuabililor.

Citeşte şi Harta alcoolicilor din România. Unde sunt cei mai aprigi consumatori

Scutiți de dări urmau să fie doar cei care dovedeau că înaintașii lor au fost în slujbe de patru generații, cei care erau recunoscuți ca nobili de împărat (Bălăcenii și Cantacuzinii) și în sfârșit, marii dregători. Toți ceilalți boieri urmau să plătească dări, inclusiv preoții și mănăstirile. Când reprezentanții imperiali au venit să colecteze taxele ei au trebuit să dea bir cu fugiții…..la propiu. Populația se refugiase peste Olt în Muntenia sau peste Dunăre în Imperiul Otoman, unde fiscalitatea nu era așa apăsătoare. De la o asemenea practică, fuga când vine colectorul de taxe, de biruri, ne vine expresia „a da bir cu fugiții”, a lua bir de unde nu e nimeni.

Sperând că o politică de investiții îi va face pe noii supuși mai concesivi, austriecii deschid cu mari eforturi și cheltuieli Valea Oltului printr-o șosea la standardele vremii, între Sibiu și Râmnicu Vâlcea. Din vremea romanilor nu se mai concentrase statul pe infrastructură. Acest gest de bunăvoință al austriecilor nu-i va face pe localnici mai concesivi. Dornici de a-și atrage simpatia negustorimii oltene, Habsburgii încearcă să transforme Oltul în râu navigabil. Văzând că volumul de taxe nu numai că nu crește, ci scade, administrația austriacă atrage imigranți din Muntenia și Imperiul Otoman.

Efort zadarnic, deorece boierimea olteană îi ademenește pe diferite căi pe moșiile sale, astfel că austriecii rămân în continuare cu satele goale(datorită exodului masiv), deci fără taxe. Țăranii rămași sunt scoși la muncă, la construirea de șosele și întărituri. Comerțul suferă din cauza închiderii graniței spre Muntenia și Imperiul Otoman. Episcopul de Râmnic este pus sub ascultarea celui de la Belgrad și sub mitropolitul sârb de la Karlowitz. Haiducia ia amploare în Oltenia, funcționarii imperiali făcând dese plângeri către Viena pe tema jafurilor lotriilor.

Citeşte şi Video uluitor. Cum s-au modificat graniţele, în Europa, în ultimii 1000 de ani

În 1735, începe un nou război între puterile creștine și turci. Conflictul se încheie prin pacea de la Belgrad din 1739. În timpul tratativelor, deosebit de generoși, austriecii oferă otomanilor Oltenia. Aceștia refuză teritoriul până când nu primesc alături de Oltenia, și Belgradul plus nordul Bosniei. Știiind că o anexare la Imperiu a Olteniei ar reprezenta o gaură la buget, otomanii se arată generoși dăruind Oltenia stăpânilor ei legiuiți, domnii Țării Românești.

O consecință interesantă creării provinciei oltene de către austrieci, este că deși în mentalul colectiv Slatina face parte din Oltenia, ea nu este parte a acestei regiuni deoarece se află la est de râul Olt.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Greșeala care îți strică cuptorul cu microunde. Niciodată să nu-l cureți cu acest lucru
Capital.ro
UNGURII, la ani lumină de România. Deja nu se mai poate face NIMIC, totul s-a decis
Playtech.ro
Imagini INTERZISE cu Simona Halep! Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt indecente
DailyBusiness
Taxa care scade cu 50%! Anunțul făcut de Guvern
Adevarul
Ce bani avea Florian Coldea când conducea SRI. Profitul incredibil făcut din consultanţă, după ce s-a pensionat
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Pro TV pregătește marea lovitură. Filmările au început
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”
Cancan.ro
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Dovezile găsite acasă la Alexandru Piscan, presupusul spion al rușilor: fotografii și filmări detaliate de la o unitate NATO! Anchetatorii au făcut descoperiri surprinzătoare
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins mult prea devreme. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
Scandal la Cluj între Simona Halep și Sorana Cîrstea!
stirilekanald.ro
Descoperirea secolului! Breaking news!
substantial.ro
Parintele Calistrat Chifan recomanda rugaciune si calm în situatii dificile: ‘Totul e in mana lui Dumnezeu!’
MediaFlux
MOSCOVA AMENINȚĂ ROMÂNIA! Atac dur chiar de la KREMLIN la adresa BUCUREȘTIULUI
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'