Depistat dopat cu meldonium, maratonistul Nicolae Soare a fost declarat nevinovat. Atletul va participa la Olimpiadă

Președinta Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD), Graziela Vâjială, a declarat miercuri pentru Agerpres că atletul Nicolae Soare a fost declarat nevinovat, după analiza cazului său pozitiv pentru consum de meldonium.

13 iul. 2016, 11:16
Depistat dopat cu meldonium, maratonistul Nicolae Soare a fost declarat nevinovat. Atletul va participa la Olimpiadă

Sportivul Soare de la atletism a avut două testări la un interval de cinci zile una de alta, în probele lui a fost prezent meldonium. Într-o probă a fost depistată o cantitate mai mică de un microgram, iar în alta o cantitate mai mare de un microgram și conform notificării ultimei informații primite de la WADA (Agenția Mondială Antidoping) de pe data de 30 iunie, cazul său a fost gestionat împreună cu Departamentul științific al Agenției Mondiale Antidoping.

Care, după ce am trimis schema de administrare, de utilizare a meldoniumului pentru sportivul Soare în anul 2015, ne-a comunicat că putem să folosim această notificare din 30 iunie 2016 și să îl declarăm nevinovat. Ca urmare, Comisia de audiere a stabilit nevinovăția sportivului Soare și se va da decizie în acest sens. Acum decizia este scrisă și se va trimite către toți factorii responsabili„, a precizat președinta ANAD.

Nicolae Soare, component al clubului Știința Bacău, a îndeplinit baremul de participare la Jocurile Olimpice de la Rio în proba de maraton în cadrul cursei desfășurate la Hamburg la 17 aprilie, pe care a terminat-o în 2 ore 18 minute și 52 de secunde. Baremul pentru a prinde un loc în competiția de la Rio este de 2:19:00.

Citeşte şi Lovitură dură pentru Maria Şarapova. Ratează Jocurile Olimpice de la Rio

În ultimele luni mai mulți sportivi români de la atletism și kaiac-canoe au fost depistați pozitiv cu meldonium și hormoni de creștere. Leonid Carp (canoe simplu și canoe dublu), Andrei Ștefan Strat (canoe dublu), Elena Meroniac (kaiac dublu) și echipajul de kaiac 4, format din Traian Neagu, Cătălin Turceag, Daniel Burciu și Petruș Gavrilă, sunt sportivii care au fost depistați pozitiv în aprilie la meldonium, în timp ce Liviu Dumitrescu (canoe dublu) a fost pozitiv la hormoni de creștere. La atletism, Mihai Donisan, Claudia Ștef și Mirela Lavric sunt cazurile pozitive la meldonium.

Dintre aceștia, canoiștii Leonid Carp (canoe simplu și canoe dublu), Andrei Ștefan Strat (canoe dublu) și atleta Claudia Ștef (20 km marș) au fost exonerați, iar Ștef a fost inclusă în lotul olimpic pentru JO 2016. Cazul atletului Mihai Donisan va fi tratat separat, situația sa depinzând de rezultatul unei probe solicitate de Agenția Mondială Antidoping.