Deputaţii au decis: Preşedintele ANCOM rămâne să fie numit de Parlament, la propunerea Guvernului

Camera Deputaţilor a decis miercuri menţinerea prevederii din OUG 33/2017 referitoare la Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, potrivit căreia preşedintele acestei instituţii este ales, la propunerea Guvernului, de către Parlament.

RomaniaTV.net
09 mai 2018, 10:13
Deputaţii au decis: Preşedintele ANCOM rămâne să fie numit de Parlament, la propunerea Guvernului

Deputaţii au respins cu 165 de voturi ”pentru”, 89 – ”împotrivă” şi 5 abţineri cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis la această ordonanţă.

Până la emiterea ordonanţei, preşedintele ANCOM era numit de preşedintele României, la propunerea premierului.

Reprezentanţii USR şi PNL au susţinut respingerea ordonanţei astfel încât preşedintele României să nu fie îndepărtat de la numirea preşedintelui ANCOM şi au criticat urgenţa adoptării acestui act normativ.

Liderul grupului liberal din Camera Deputaţilor, Raluca Turcan, a afirmat că, prin acest vot, majoritatea parlamentară ignoră total cererea de reexaminare a şefului statului la această ordonanţă, iar dezbaterea în comisii a fost „abuzivă”.

„A existat o grabă uriaşă pentru a da vot la această lege. V-a interesat ANCOM-ul pentru salarii şi sinecuri pentru preşedintele ANCOM, care a fost demis de la Guvern pentru incompetenţă. PNL solicită imperios să ajungeţi la un moment dat să dezbateţi şi problemele care interesează populaţia, pentru că v-au dat votul pentru a anexa rând pe rând instituţiile statului român”, a spus Turcan.

Deputatul USR Cristian Seidler a susţinut că majoritatea parlamentară a cenzurat timpul de dezbatere pentru a gira „înţelegeri dintre Grindeanu şi Dragnea”.

În replică, deputatul PSD Gheorghe Socotar a spus că este normal ca Parlamentul să aibă rol important la numirea conducerii ANCOM, aşa cum este şi la alte instituţii – ASF, ANRE.

Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată, Senatul este for decizional.