Deputatul Sebastian Ghiţă, sub control judiciar pe cauţiune UPDATE

Procurorii DNA Ploiești au dispus, joi, măsura controlului judiciar pe cauțiune față de deputatul Sebastian Ghiță. Cauțiunea a fost stabilită la suma de 13 milioane de euro, reprezentând 10% din valoarea bunurilor și lichidităților bănești deţinute de acesta. Deputatul a declarat, joi, la ieşirea de la DNA Ploieşti, că procurorul i-a interzis să facă orice fel de declaraţie legată de dosarul penal.

31 mart. 2016, 13:34
Deputatul Sebastian Ghiţă, sub control judiciar pe cauţiune UPDATE

UPDATE ora 17.40 Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești au pus în mișcare acțiunea penală și au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, pentru o perioadă de 60 de zile, față de deputatul Sebastian Ghiţă, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni:

  • două infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații
  • două infracțiuni de dare de mită,
  • șantaj,
  • cumpărare de influență,
  • conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Inculpatul va depune, până la data de 6 aprilie 2016, o cauțiune în valoare de 59.417.133 lei (reprezentând 10% din valoarea bunurilor și lichidităților bănești – cu excepția terenurilor și clădirilor neevaluate în bani – declarate de inculpat în ultima sa declarație de avere înregistrată la Parlamentul României – Camera Deputaților) ori va constitui o garanție reală mobiliară sau imobiliare în limita sumei de bani determinată, ce va fi consemnată pe numele inculpatului, la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție„, se arată în comunicatul DNA.

„Măsura a fost dispusă în scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal, împiedicării sustragerii inculpatului de la urmărirea penală și prevenirii săvârșirii altor infracțiuni, având în vedere natura infracțiunilor, în condițiile în care Parlamentul României – Camera Deputaților a respins cererea de încuviințare a reținerii și arestării preventive a inculpatului Ghiță Sebastian Aurelian”, se mai arată în acelaşi document.

UPDATE ora 17.20: Sebastian Ghiţă a ieşit de la DNA Ploieşti. Deputatul le-a spus jurnaliştilor că procurorul i-a interzis să facă orice fel de declaraţie legată de dosarul penal. „Nu am voie să dau nicio declaraţie despre niciun element din acest dosar. Mă simt interzis”, a spus Ghiţă.

Deputatul Sebastian Ghiţă a fost chemat la DNA Ploieşti, joi, pentru a fi anunţat că procurorii au dispus în privinţa sa măsura controlului judiciar pe cauţiune, în valoare de 13 milioane de euro reprezentând aproximativ 10% din valoarea averii acestuia.

Sebastian Ghiță a mers, joi, la DNA Ploiești, după ce miercuri colegii săi parlamentari au respins cererea DNA privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a acestuia într-un nou dosar de corupție.

La intrarea în sediul DNA, Ghiță a spus că a venit pentru că a fost convocat de procurori. În ceea ce privește sesizarea Inspecției Judiciare cu referire la declarațiile pe care acesta le-a făcut, deputatul Sebastian Ghiță a spus că și el ar avea lucruri de spus despre situația de la Prahova, arătând că în continuare nu știe cum se scurg informațiile din dosare.

Sunt multe chestiuni de discutat în plenul CSM și de Inspecția Judiciară vizavi de această situație de la Prahova, cred și sunt convins că voi avea și eu lucruri de spus, chestiunile cu informațiile din dosare, acuzația aceasta care mi se aduce (…) încă nu am înțeles cine cum scoate informații din dosare și de aceea m-am mirat că sunt acuzat eu„, a declarat Sebastian Ghiță.

În acest dosar, Ghiță este acuzat de dare de mită, folosire de informații care nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații, șantaj, cumpărare de influență și conducerea unui autovehicul fără permis de conducere.

În același dosar au fost arestați preventiv procurorii Liviu Tudose și Aurelian Mihăilă, fostul subsecretar de stat în MAI, Viorel Dosaru, și fostul șef al DGA Prahova Constantin Ispas.