Detalii uluitoare în cazul copilului de 2 ani mort după Revelion: Rujeola a fost luată din spital

Copilul în vârstă de doi ani din Mitocul Dragomirnei, în cazul căruia s-a confirmat diagnosticul de rujeolă şi care a murit la începutul acestei luni în Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava a contactat virusul în spital, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, în urma finalizării anchetei, directorul adjunct al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu.

16 ian. 2018, 13:52
Detalii uluitoare în cazul copilului de 2 ani mort după Revelion: Rujeola a fost luată din spital

În cursul anchetei epidemiologice derulate de DSP, s-a stabilit că doi dintre cei 13 copii diagnosticaţi în acest an cu rujeolă au fost spitalizaţi în aceeaşi perioadă sau în zile apropiate cu copilul din Mitocul Dragomirnei, iar sora unui alt copil care a fost internat a contactat, de asemenea, virusul, toţi aceşti copii nefiind vaccinaţi.

Medicul epidemiolog a subliniat că, în cazul rujeolei, erupţia cutanată apare mai târziu sau poate să lipsească, anticorpii pot fi depistaţi în sângele bolnavului abia la 3 – 4 zile de la erupţie, ceea ce face aproape imposibil un diagnostic precoce de rujeolă, însă el este contagios de la început.

„Aici este dificultatea cu rujeola, că virusul se elimină masiv încă de la debut, însă anticorpii sunt depistaţi la 3 – 4 zile de la erupţie”, a spus Zorescu, subliniind că, în cazul copilului de la Mitocul Dragomirnei, nu exista contraindicaţie definitivă pentru vaccinare şi ar fi trebuit imunizat.

Adjunctul DSP Suceava a făcut apel la medicii de familie ”să reevalueze contraindicaţiile de vaccinare” deoarece ”singura formă eficientă de prevenire a rujeolei este vaccinarea”.

Un copil în vârstă de 2 ani din localitatea suceveană Mitocu Dragomirnei a decedat pe 4 ianuarie, în Secţia de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava.

Purtătorul de cuvânt al SJU Suceava, Mihai Ardeleanu, declara atunci pentru AGERPRES că existau suspiciuni conform cărora rujeola ar fi putut cauza decesul copilului, dar numai analiza probelor serologice prelevate şi trimise la Bucureşti va putea confirma sau infirma un diagnostic.

Potrivit lui Ardeleanu, băieţelul decedat în SJU Suceava nu era vaccinat împotriva rujeolei.

Copilul ar fi ajuns în Secţia de Pediatrie a SJU Suceava cu o stomatită, în ziua următoare a fost transferat în Secţia ATI, după ce starea sa s-a agravat, iar a treia zi dimineaţa a survenit decesul.

”A venit cu o stomatită aftoasă, după care s-a dezvoltat un sindrom respirator cu tuse, cu insuficienţă respiratorie, cu scăderea saturaţiei în oxigen. A fost pus pe terapie intensivă în Secţia de Pediatrie şi starea de sănătate deteriorându-se, a fost transferat în Secţia ATI unde, după toate eforturile depuse, a decedat”, a spus Ardeleanu.

În ultimii doi ani, în România au fost diagnosticate cu rujeolă 10.307 persoane şi s-au înregistrat 37 de decese.