Diana Păun, consilier de stat: Avem nevoie de investiţii urgente şi sustenabile în infrastructura spitalicească

România are nevoie de investiții urgente și sustenabile în infrastructura spitalicească, de la echipamente performante până la clădiri și spații corespunzătoare, a declarat luni Diana Păun, consilier de stat la Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale.

18 iul. 2016, 09:18
Diana Păun, consilier de stat: Avem nevoie de investiţii urgente şi sustenabile în infrastructura spitalicească

„Serviciile medicale de calitate reprezintă o preocupare continuă la nivel european și internațional, iar cooperarea și exemplele de bune practici sunt fundamentale în acest proces. Italia se poziționează în top în ceea ce privește dotarea cu echipament medical performant. Aș aduce în discuție, cu titlul de exemplu, statisticile Eurostat, potrivit cărora numărul de unități RMN sau Computer Tomograf la suta de mii de locuitori în spitale și furnizori de asistență medicală ambulatorie este de două până la patru ori mai mare în state precum Germania, Franța și Marea Britanie, valoarea celor doi indicatori pentru România fiind de 6, respectiv de 4 ori mai mică. Avem nevoie, deci, de investiții urgente și sustenabile în infrastructura spitalicească, de la echipamente performante până la clădiri și spații corespunzătoare”, a spus Diana Păun, în deschiderea Forumului economic România-Italia, cu tema „Servicii de calitate pentru spitalele din România”, desfășurat la Camera de Comerț și Industrie a României, scrie Agerpres.

Potrivit acesteia, Administrația Prezidențială recunoaște și promovează necesitatea unei abordări care să confirme potențialul domeniului sanitar ca factor de progres.

„Prezența mea astăzi aici nu este întâmplătoare. Dincolo de faptul că mă simt apropiată de domeniul dumneavoastră de expertiză, prin prisma experienței mele de manager de spital public, vă mărturisesc că motivația mea ține în primul rând de responsabilitatea instituției pe care o reprezint. Instituția Prezidențială recunoaște și promovează necesitatea unei abordări care să confirme potențialul domeniului sanitar ca factor de progres și să accentueze în mod semnificativ o viziune care privește sănătatea ca pe o investiție, o investiție în viitor. (…) Siguranța atât a pacientului, cât și a personalului medical influențează direct relația medic — pacient, respectul reciproc, încrederea și, în final, satisfacția de ambele părți. Calitatea în sistemul medical contribuie la o alocare eficientă a resursei financiare și la o reducere a pierderilor”, a mai afirmat Diana Păun.

În opinia acesteia, soluțiile care au condus la transformarea sistemului medical italian într-unul dintre cele mai performante din Europa constituie exemple de bune practici.

„Exemplul Italiei este incontestabil unul demn de urmat de către orice stat. Soluțiile care au condus la transformarea sistemului medical italian într-unul dintre cele mai performante din Europa constituie fără îndoială exemple de bune practici. Salut în acest context inițiativa organizării acestui eveniment și mulțumesc tuturor celor care și-au manifestat interesul în a ne prezenta soluții concrete bazate pe propria experiență și expertiză. Am convingerea că o parte din aceste soluții pot fi adaptate contextului românesc, astfel încât să contribuie la îmbunătățirea calității serviciilor și la performanța întregului sistem, cu beneficii reflectate atât în plan instituțional, cât mai ales în viața pacienților noștri”, a mai spus Diana Păun.