Dîncu: De foarte multe ori, guvernarea se face cu faţa la alegeri şi mai puţin cu faţa la cetăţeni

Guvernarea se face de foarte multe ori, în România, "cu fața la alegeri și mai puțin cu fața la cetățeni", a afirmat, joi, vicepremierul Vasile Dîncu.
Iulian Tudor
17 nov. 2016, 09:45
Dîncu: De foarte multe ori, guvernarea se face cu faţa la alegeri şi mai puţin cu faţa la cetăţeni

„De foarte multe ori, la noi, guvernarea (…) se face cu gândul la alegeri și se face cu gândul la alegeri din primul an al celor patru ani de guvernare, nu în ultimul an. Că se întâmplă în ultimul an, (…), asta este aproape de înțeles, dar se întâmplă o guvernare care este legată de alegeri, cu fața la alegeri și mai puțin cu fața la cetățeni chiar în primul an (…). Facem guvernări pompieristice, se guvernează în funcție de criză și mai este un lucru care (…) este disfuncțional — guvernarea prin bugete, guvernarea prin ideea de finanțare (…). Una este să faci o guvernare și să ai un sistem transparent — așa cum am realizat noi (…)—, dar este foarte important să ne întrebăm mai degrabă ce nevoi au comunitățile și să descoperim adevăratele nevoi ale comunităților și în funcție de asta să facem bugetarea”, a declarat Vasile Dîncu la lansarea analizei OECD cu privire la cinci domenii cheie ale guvernanței publice și reformei administrative în România, care are loc la Palatul Victoria, informează Agerpres.

Potrivit lui Dîncu, printre „sursele de blocaj” din România se numără în primul rând „comportamentul politic propriu-zis, o inapetență pentru acțiunea strategică”.

„Se cere mereu în România să avem lideri providențiali (…). Este foarte simplu pentru întreaga societate politică, pentru întreaga administrație să mute responsabilitatea pe ideea venirii unui singur om, dar un singur om, (…) chiar și o singură echipă, nu poate (…) să schimbe România”, a subliniat Vasile Dîncu.

El a spus că există „o inadecvare culturală” în România față de un model de guvernanță deschisă.

„Cea mai mare problemă pe care o avem este una culturală, vedem statul ca o organizare deasupra societății (…). Noi vorbim despre guvernare în România, rareori vorbim despre guvernare locală (…). Statul întărește de multe ori birocrația centralistă”, a mai spus Dîncu.

Conform acestuia, trebuie regândit modul în care sunt distribuite resursele societății.

„Avem rezervorul central, care este la Guvern, și din păcate, în ultimii ani, am mers pe ideea că direct de la rezervorul central vom pune niște robinete mici (…), care vor da cu grijă în teritoriu resursa. Ar trebui să putem gândi niște rezervoare intermediare, un inel al regiunii sau un inel al descentralizării, care să permită ca să nu cuplăm toate aceste robinete mici la robinetul central, pentru că asta duce până la urmă la pixul ministrului, metafora care obsedează politica noastră și politica de reformă din ultimii 15 ani, de la Mischie încoace (…), deci un mecanism clientelar în locul unor mecanisme intermediare între puterea centrală și puterea locală. Încă funcționează (…) un model feudal al puterii (…). De aceea, în România, am avut foarte multe reforme avortate”, a afirmat Dîncu.

Totodată, Dîncu a arătat că există „insule de autoritate în administrație”. „Una din capcanele (…) pe care le-am găsit și noi în administrație și nu am reușit (…) până în acest moment să le dezamorsăm (…) este separarea pe domenii, separarea competențelor, construcția de insule de autoritate în administrație”, a precizat Dîncu.

Vasile Dîncu a mai afirmat că statul se reformează greu și există o inerție instituțională destul de mare.

„Există o mare greutate de a-i antrena pe funcționarii, mai ales înalții funcționari, la procese de reformă, pentru că a face reformă înseamnă o anumită imprevizibilitate, mai ales legată de viitor”, a mai afirmat Dîncu.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Ana Bodea vrea un copil cu Valentin Butnaru: „Nu m-a cerut încă, dar îmi doresc!“
Fanatik.ro
Colosul britanic care deschide o fabrică nouă în România. Vrea să facă rapid un produs militar. Vor fi multe locuri de muncă
Capital.ro
Reguli pentru toți românii. Trebuie să aibă neapărat buletin. Este OBLIGATORIU
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
Anunțul momentului pentru românii care împrumuturi în LEI la bancă
Adevarul
Indignare mondială după atacul israelian de la Rafah. Premierul cataloghează atacul drept o „greșeală tragică”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Ce tarif are Irina Loghin la evenimente. Cere mai puțin ca mulți artiști
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
wowbiz.ro
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Cancan.ro
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce a urmat i-a uimit pe internauți „E jenant ce faci”
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Ce pensie va avea un român după 40 de ani de muncă. Daniel Baciu a anunțat creșteri spectaculoase de la 1 septembrie 2024
Capital.ro
Alertă la granița cu Rusia. Moscova: Se pregătesc pentru lansarea unor lovituri nucleare pe teritoriul nostru
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
stirilekanald.ro
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
substantial.ro
Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, sărbătorite pe 13 iunie în 2024: Tradiții și simboluri creștine pe care fiecare credincios ar trebui să le respecte
MediaFlux
Nivel RECORD la PENSIILE din PILONUL 2. Cum SE RETRAG BANII
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'