Directori şi şefi de secţii din patru spitale, acuzaţi de ANI de incompatibilitate şi conflict de interese

Patru directori şi şefi de secţii din spitale sunt acuzaţi de Agenţia Naţională de Integritate de incompatibilitate şi conflict de interese de natură administrativă: Denisa Florentina Nicoară, actual manager şi fost director economic al Spitalului de Psihiatrie "Dr. Gheorghe Preda" Sibiu, Gheorghe Marc, şeful secţiei Obstretică-Ginecologie din cadrul Spitalului Municipal Gheorgheni, Florin-Ionuţ Apostoae, manager în cadrul Spitalului Orăşenesc "Sf. Dimitrie" din Târgu-Neamţ şi Levente Kinda, şeful Secţiei de Cardiologie din cadrul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc. 

02 mart. 2017, 09:13
Directori şi şefi de secţii din patru spitale, acuzaţi de ANI de incompatibilitate şi conflict de interese

Nicoară Florentina Denisa, actual manager și fost director economic al Spitalului de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu, este acuzată de conflict de interese administrativ.

„În perioada 03 octombrie 2011 – 08 aprilie 2013, Spitalul de Psihiatrie „Dr.Gheorghe Preda” Sibiu a încheiat cinci contracte de prestări de servicii cu S.C. Sfera Con S.R.L., al cărei administrator și asociat este afin de gradul al IV-lea cu persoana evaluată. Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 178, alin. (2), coroborat cu art. 181, alin. (9) din Legea nr. 95/2006”, se arată în comunicatul de emis de ANI.

În cazul lui Marc Gheorghe, șeful Secției Obstretică-Ginecologie în cadrul Spitalului Municipal Gheorgheni, ANI a constatat starea de incompatibilitate.

„S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 18 decembrie 2014 – 25 ianuarie 2016, întrucât a deținut simultan funcția de șef secție la Secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Municipal Gheorgheni și funcția de administrator în cadrul S.C. Centru Medical Multi Promptmed S.R.L., încălcând astfel dispozițiile art. 178, alin. (1), lit. c) din Legea nr.95/2006 și art. 181, alin. (1) și alin. (9) din același act normativ”, se arată în documentul emis de ANI.

Şi în cazul lui Apostoae Florin-Ionuţ, manager în cadrul Spitalului Orășenesc „Sf. Dimitrie” Tîrgu Neamț, județul Neamț, ANI a constatat starea de incompatibilitate.

„S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 08 aprilie 2013 – 09 aprilie 2016, întrucât, a deținut simultan funcția de manager în cadrul Spitalului Orășenesc „Sf. Dimitrie” Tîrgu Neamț, județul Neamț și calitatea de titular întreprindere individuală al „Apostoae Florin-Ionuț Întreprindere Individuală”, încălcând astfel dispozițiile art. 178, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 95/2006 cu modificările și completările ulterioare”, potrivit comunicatului emis de ANI.

ANI a contatat starea de incompatibilitate în cazul lui Kinda Levente, șef Secție Cardiologie din cadrul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, județul Harghita. „S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 02 mai 2006 – 12 ianuarie 2017, întrucât a deținut simultan funcția de șef Secție Cardiologie în cadrul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, județul Harghita și pe cea de administrator în cadrul S.C. Cardio S.R.L., încălcând astfel dispozițiile art. 185, alin. (15) și art. 178, alin. (1), lit. c) şi g) din Legea nr. 95/2006 cu modificările și completările ulterioare”, se mai arată în comunicatul ANI.

Cei patru au încălcat următoarele prevederi legale:

  • art. 178, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 95/2006, potrivit căruia „Funcția de manager persoană fizică este incompatibilă cu: […] exercitarea oricărei activități sau oricărei alte funcții de manager, inclusiv cele neremunerate”;
  • art. 178, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 95/2006, potrivit căruia „ Funcţia de manager persoană fizică este incompatibilă cu: c) exercitarea oricărei activităţi sau oricărei altei funcţii de manager, inclusiv cele neremunerate”;
  • art. 178, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 95/2006, potrivit căruia „ Funcţia de manager persoană fizică este incompatibilă cu: g) exercitarea funcţiei de membru în organele de conducere, administrare şi control în societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”;
  • art. 178, alin. (2) din Legea nr. 95/2006, potrivit căruia „Constituie conflict de interese deținerea de către manager persoană fizică, manager persoană juridică ori reprezentant al persoanei juridice de părți sociale, acțiuni sau interese la societăți reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ori organizații nonguvernamentale care stabilesc relații comerciale cu spitalul la care persoana în cauză exercită sau intenționează să exercite funcția de manager. Dispoziția de mai sus se aplică și în cazurile în care astfel de părți sociale, acțiuni sau interese sunt deținute de către rudele ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ale persoanei în cauză”;
  • art. 181, alin. (1) din Legea nr. 95/2006, potrivit căruia „ În cadrul spitalelor publice se organizează şi funcţionează un comitet director, format din managerul spitalului, directorul medical, directorul financiar-contabil, iar pentru spitalele cu peste 400 de paturi un director de îngrijiri”;
  • art. 181, alin. (9) din Legea nr. 95/2006, potrivit căruia „ Dispozițiile art. 178 alin. (1) lit. b) – d) referitoare la incompatibilități și ale art. 178 alin. (2) referitoare la conflictul de interese se aplică și persoanelor care ocupă funcții specifice comitetului director”;
  • art. 185, alin. (15) din Legea nr. 95/2006, potrivit căruia „Dispoziţiile art. 178 alin. (1) lit. b), c) şi d) referitoare la incompatibilităţi şi ale art. 178 alin. (2) referitoare la conflictul de interese, sub sancţiunea rezilierii contractului de administrare, se aplică şi şefilor de secţie, de laborator şi de serviciu medical din spitalele publice”.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]. Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, precizează ANI, în comunicat.