Directorul IML Cluj-Napoca, demis după scandalul cadavrelor decapitate

Directorul Institutului de Medicină Legală (IML) din Cluj-Napoca, Costel Siserman, a fost demis, marţi, din funcţie, prin ordin al ministrului Sănătăţii, în urma anchetei desfăşurate în privinţa cadavrelor profanate în luna martie.

RomaniaTV.net
09 apr. 2013, 08:09
Directorul IML Cluj-Napoca, demis după scandalul cadavrelor decapitate

Conducerea IML Cluj-Napoca a fost preluată, provizoriu, de doctorul Marius Vartic, informează Agerpres.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a început o anchetă pentru infracţiunea de profanare de cadavre nerevendicate, care au decapitate pentru practica medicală a unui grup de chirurgi esteticieni din Italia, în luna martie. Legea interzice efectuarea de teste medicale pe capete, pentru a nu se aduce atingere demnităţii şi imaginii persoanei decedate.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj comunicase, în luna martie, Ministerului Sănătăţii că aspectele sesizate în cazul cadavrelor decapitate de la Institutul de Medicină Legală (IML) din Cluj-Napoca sunt eronate şi că nu s-au constatat abateri de la prevederile legale referitoare la manipularea cadavrelor umane.

„IML a furnizat 5 cadavre în baza unui protocol de colaborare cu UMF Cluj ca material didactic pentru cursul organizat de UMF în perioada 18-21 februarie 2013, în colaborare cu Academia Chirurgică Durante Scaschi din Italia. S-au efectuat proceduri diferite în timpul demonstraţiilor practice, iar la terminarea cursului cadavrele au fost depozitate în mod corespunzător în camera frigorifică a serviciului de prosectură IML Cluj, şeful serviciului fiind dl doctor Vieru Socaciu Radu. Toate cele 5 cadavre au fost înhumate în data de 7.03.2013. Nu s-au constatat abateri de la prevederile legale referitoare la manipularea cadavrelor umane. Aspectele sesizate în presă sunt eronate şi sunt în contradicţie cu cele constatate la faţa locului şi certificate de documente”, a transmis DSP Cluj Ministerului Sănătăţii, în urma anchetei efectuate.

Conducerea Institutului de Medicină Legală (IML) din Cluj-Napoca, unde au fost descoperite cadavrele fără capete, a considerat că termenul „profanat”, folosit de jurnalişti în relatarea acestui caz, a fost „eronat” pentru că în mod obişnuit, prin protocolul încheiat între IML şi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu”, cadavrele pot fi folosite în scop didactic.

IML a motivat că pe cele şase cadavre au fost efectuate „proceduri în scop didactic şi ştiinţific”, în sala de autopsie a IML şi în sala de disecţie a UMF Cluj-Napoca, în cadrul Cursului internaţional de chirurgie plastică organizat de UMF Cluj-Napoca în parteneriat cu Academia „Durante Scacchi” din Italia.