DNA cere pedepse maxime cu executare pentru Alina Bica şi Adriean Videanu. Bica: Cred că sunt cel mai prost infractor din România

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au terminat miercuri dosarul în care au fost trimiși în judecată fostul șef al DIICOT Alina Bica și fostul ministru Adriean Videanu, urmând ca sentința să fie anunțată pe 29 noiembrie. Procurorii DNA au cerut instanţei supreme pedepse maxime cu executare pentru Alina Bica şi Adriean Videanu.

23 nov. 2016, 14:42
DNA cere pedepse maxime cu executare pentru Alina Bica şi Adriean Videanu. Bica: Cred că sunt cel mai prost infractor din România

UPDATE În ultimul cuvânt în sala de judecată, Alina Bica le-a spus judecătorilor că, probabil, este „cel mai prost infractor din România”, idee reluată și la ieșirea din sediul instanței.

De doi ani de zile, viața mea este răsturnată de jos în sus și am sperat că, măcar în ultimul ceas, voi beneficia de o urmă de corectitudine și de asumarea unor greșeli care au fost făcute. După povestea livrată de DNA, cred că sunt cel mai prost infractor din România, dacă sunt singura care și-a asumat activitățile infracționale, semnând documente și expunându-le public. Poate brevetez o nouă metodă: semnați ca să ajungeți infractori„, a declarat Alina Bica, potrivit Agerpres.

Ea le-a explicat judecătorilor că, prin ordonanța de ridicare a sechestrului pus pe acțiunile lui Videanu, a încercat să facă un act de dreptate și nu înțelege unde este reaua-credință. Bica a spus că modul în care DNA a prezentat probele împotriva ei este o „poveste de cancan”.

La rândul său, Adriean Videanu a declarat că este nevinovat și are un sentiment de teamă și îngrijorare atunci când citește acuzațiile pe care i le aduce DNA. Videanu a adăugat că, în urma acestui dosar, societatea sa, Titan Mar, a fost nevoită să dea jumătate din angajați afară și a lăsat „trist” orașul Simeria.

Instanţa supremă a ascultat, miercuri, pledoariile finale din dosarul de corupţie în care fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, este acuzată de abuz în serviciu pentru modalitatea în care a ridicat sechestrul asigurător de pe mai multe acţiuni deţinute de fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, la o societate, potrivit news.ro.

Procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată a reluat acuzaţiile aduse celor doi, a prezentat din nou plaja probatorie în baza căreia s-au făcut acuzaţiile, a arătat că probele dovedesc faptele pe care le-ar fi comis de cei doi şi a cerut condamnarea la pedepse cu executare a acestora. Astfel, procurorul DNA a cerut pedepse cu executare orientate spre maximum special prevăzut de legea penală românească, în cazul Alinei Bica pentru abuz în serviciu, iar în cazul fostului ministru pentru complicitate la această faptă.

La rândul său, avocatul Alinei Bica a susţinut în sala de judecată că ”DNA a modificat în ultima şedinţă, oral, rechizitoriul, lucru inadmisibil”.

”Soluţia normală este cea de achitare pe motiv că fapta nu există sau că nu este prevăzută de legea penală”, a mai spus apărătorul fostului procuror şef al DIICOT în faţa judecătorilor.

În rechizitoriu, procurorii susţin că în 24 septembrie 2013, într-un dosar instrumentat de către DIICOT – Structura Centrală, procurorul de caz a dispus luarea măsurilor asigurătorii prin instituirea unui sechestru asupra unui număr de 80 acţiuni, deţinute la o firmă de către Adriean Videanu.

„La data de 25 februarie 2014, pentru a-l favoriza pe Videanu Adriean, inculpata Bica Alina Mihaela, în calitate de procuror şef al DIICOT, a dispus printr-o ordonanţă, cu încălcarea prevederilor legale de competenţă (…) admiterea solicitării inculpatului Videanu Adriean şi a ridicat sechestrul asigurator”, mai arată anchetatorii.

Ei precizează că, în acel dosar, Videanu este cercetat alături de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11.000.000 de dolari şi punerea în pericol a sistemului energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

La cererea de ridicare a ridicare a sechestrului, Adriean Videanu ar fi depus înscrisuri din care ar fi rezultat, în mod fals, că nu mai deţinea acţiunile respective din august 2012.