Doar nouă persoane au participat la protestul organizat în Capitală de rudele deţinuţilor aflaţi în penitenciare

Rudele deţinuţilor aflaţi în penitenciare au cerut Primăriei Capitalei autorizaţie pentru un protest la care urmau să participe, joi, 50 de persoane, în Piaţa Victoriei din Capitală, în semn de nemulţumire faţă de condiţiile de detenţie, însă doar nouă manifestanţi au fost prezenţi.

21 iul. 2016, 14:56
Doar nouă persoane au participat la protestul organizat în Capitală de rudele deţinuţilor aflaţi în penitenciare

Protestatarii spun că ar fi trebuit să se strângă mai multe rude ale deţinuţilor, însă le-a fost teamă de repercusiunile pe care le-ar putea crea pentru cei aflaţi în închisoare. Ei au spus că nu vor să ceară graţierea condamnaţilor, ci doar să li se ofere condiţii umane, scrie news.ro.

„Un copil care trebuie să ţină regim, să fie îngrijit, să aibă apă caldă, puţină căldură, mâncare cât de cât, mânâncă numai conserve, salamuri – aduse de noi, bineînţeles, doar astea ni le primeşte”, a declarat Mariana Mihalache, mama deţinutului Paul Mihalache, aflat la penitenciarul Rahova după ce a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru că, pe 26 aprilie 2009, i-a furat maşina lui Andrei Hrebenciuc.

Unul dintre foştii deţinuţi din penitenciarul Poarta Albă a participat şi el la protest şi a povestit condiţiile în care a fost ţinut. „Nu se poate, într-o cameră, să stai 30 – 40 de deţinuţi cu ploşniţe şi cu geamurile de un metru pătrat. Cât aer poate să intre pe două geamuri de un metru pătrat?”, a spus Gheorghe Ion.

Protestul rudelor deţinuţilor vine după ce, săptămâna trecută, în aproape jumătate din penitenciarele din ţară au fost peste 750 de deţinuţi care au intrat în refuz de hrană, au escaladat acoperişurile sau au incendiat obiecte din celule.

Protestatarii au anunţat că vor protesta şi vineri, când vor depune un memoriu la Guvern.

Citeşte şi Interviu cu un deţinut care protestează pe acoperişul penitenciarului din Iaşi: „Ştiu ce va urma. Vom fi schingiuiţi, bătuţi”