Dodon, după anularea alegerilor de la Chişinău: Este rezultatul guvernării eurounioniştilor

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, spune că decizia Curţii Supreme de Justiţie care a anulat alegerile pentru Primăria Chişinău creează un precedent periculos şi va avea consecinţe foarte serioase pe termen lung, inclusiv în perspectiva alegerilor parlamentare.

26 iun. 2018, 08:35
Dodon, după anularea alegerilor de la Chişinău: Este rezultatul guvernării eurounioniştilor

Dodon susţine că tot ce se întâmplă acum este rezultatul guvernării eurounioniştilor pe parcursul a nouă ani şi acuză că autorităţile de la Bucureşti şi de la Bruxelles au finanţat aceste guverne şi „au închis ochii la fărădelegile” lor. „Bruxelles, SUA, Bucureşti au investit politic şi financiar în aceste guverne, deseori închizând ochii la toate fărădelegile din aceşti ani, fiindcă prioritară a fost geopolitică, nu calitatea guvernărilor şi soarta cetăţenilor”, afirmă Dodon.

 Într-un mesaj postat marţi pe Facebook, Igor Dodon susţine că haosul şi ruşinea din Republica Moldova sunt rezultatul guvernării de după 2009 şi că unioniştii de azi, cei de la putere şi cei din opoziţie, sunt „creaturile politice ale guverăarilor proeuropene” din aceşti ani, potrivit news.ro

„Decizia de ieri a judecăţii creează un precedent periculos şi va avea consecinţe foarte serioase pe termen lung, inclusiv în perspectiva alegerilor parlamentare. Tot ce se întâmplă acum este rezultatul guvernării eurounioniştilor pe parcursul a nouă ani. Bruxelles, SUA, Bucureşti au investit politic şi financiar în aceste guverne, deseori închizînd ochii la toate fărădelegile din aceşti ani, fiindcă prioritară a fost geopolitica, nu calitatea guvernărilor şi soarta cetăţenilor. Haosul şi ruşinea pe care le vedem azi în Moldova este rezultatul guvernării de dupa 2009. Unioniştii de azi, cei de la putere şi cei din opoziţie, sunt creaturile politice ale guvernarilor “proeuropene” din acesti ani. Ei toţi împreună, şi cei din majoritatea parlamentară şi liderii protestelor din stradă, au creat sau au salutat crearea AIE1, AIE2, AIE3, de fiecare dată alegând “răul mai mic”. Acum culeg roadele …Noi însă, forţele sănătoase de stânga, ne pregătim foarte serios de alegerile parlamentare”, susţine Dodon.

Scenarii postelectorale

El spune că se impun două scenarii postelectorale – primul scenariu, cel mai probabil, este preluarea majorităţii mandatelor de către socialişti, care de unii singuri vor crea Guvernul. „Deocamdată, toate evenimentele, inclusiv discreditarea eurounioniştilor, duc spre acest scenariu, pozitiv pentru Moldova”, susţine preşedintele Republicii Moldova.

Al doilea scenariu ca probabilitate este declanşarea alegerilor parlamentare anticipate, imediat după alegerile parlamentare ordinare. „Chiar dacă Occidentul va face presiuni, ca de fiecare dată, pentru o nouă coaliţie proeuropeană, cetăţenii nu le vor permite liderilor PAS şi PDA să facă alianţă cu PDM şi Plahotniuc. În asemenea caz, alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile, poate chiar în aceeaşi perioadă cu cele locale din 2019. Important este că în cazul alegerilor parlamentare anticipate, PSRM va lua cu siguranţă majoritatea în Parlament. Astfel, tot răul e spre bine”, mai scrie Igor Dodon, potrivit news.ro.

În ceea ce priveşte Chişinăul, Dodon spune că acesta rămâne acum în responsabilitatea consilierilor municipali, iar Ion Ceban şi echipa sa „vor continua promovarea proiectelor sociale şi se vor ocupa de rezolvarea celor mai stringente probleme ale orăşenilor”.  „El a fost nedreptăţit prin decizia abuzivă a judecăţii, deoarece nu au existat contestaţii împotriva lui şi, în cazul anulării votului lui Andrei Năstase, trebuia să fie organizat în mod repetat al doilea tur al alegerilor din municipiul Chişinău, cu participarea lui Ion Ceban. Dar ce nu am obţinut acum, vor obţine la anul, o victorie dusă la capăt, pentru un mandat deplin de primar, de patru ani. Aşa va fi”, îşi încheie Dodon mesajul postat pe Facebook

Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova a menţinut luni decizia Curţii de Apel prin care alegerile anticipate pentru Primăria Chişinău au fost invalidate, astfel că Andrei Năstase nu poate deveni primar, anunţă Deschide.md.
Şedinţa CSJ s-a desfăşurat cu uşile închise şi a durat câteva ore. Instanţa a respins cererea primarului ales, Andrei Năstase, de recuzare a completului de judecători, informează news.ro

Joi, 21 iunie, Curtea de Apel Chişinău a menţinut hotărârea Judecătoriei Chişinău, prin care alegerile locale pentru administraţia capitalei R. Moldova nu sunt considerate valide. Conform Deschide.md, anul acesta nu mai pot fi organizate alegeri locale, respectiv capitala va fi condusă de un primar interimar. La acest moment, Primăria este condusă de viceprimarul Ruslan Codreanu.