Doi dinţi fosilizaţi datând din urmă cu 9,7 milioane de ani ar putea „rescrie'” istoria omului

Doi dinți fosilizați, descoperiți de paleontologi germani în urma procesului de cernere a pietrișului și nisipului provenind dintr-o fostă albie a Rinului, ar putea conduce la ''rescrierea'' istoriei umanității, informează Fox News.

23 oct. 2017, 19:25
Doi dinţi fosilizaţi datând din urmă cu 9,7 milioane de ani ar putea „rescrie'” istoria omului

Rămășițele fosilizate a ceea ce se crede că ar fi dinți de primate — un molar superior drept și un canin superior stâng — au fost găsite în urmă cu aproape un an în apropierea localității Eppelsheim din sud-vestul Germaniei în sedimente care datează din urmă cu 10 milioane de ani.

”Este conservat perfect. Arată chiar ca un dinte nou, excelent; însă, nu mai este alb. Strălucește precum chihlimbarul”, a explicat Herbert Lutz, conducătorul echipei de excavare și director adjunct al Muzeului de Istorie Naturală Mainz, într-o declarație pentru USA Today.

Lutz a declarat că descoperirea este una revoluționară datorită potențialului pe care îl are de a schimba ceea ce se cunoaște în prezent cu privire la evoluția omului și la migrarea sa în preistorie.

”Nu vreau să supra-dramatizez acest lucru, însă aș emite ipoteza că după ziua de astăzi va trebui să rescriem istoria umanității”, a spus primarul din Mainz, Michael Ebling, în fața reporterilor prezenți la o conferință de presă organizată la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul căreia a fost anunțată descoperirea, după cum notează Times of Israel.

Conform datelor care se cunosc în prezent, hominizii, strămoșii noștri dispăruți, au părăsit Africa în urmă cu circa 120.000 de ani. Rămășițele descoperite sunt, însă, mult mai vechi.

”Am găsit dovezi comparabile numai în Africa de Est… însă acestea au doar 2, 3, 4 sau 5 milioane de ani vechime, iar Eppelsheim are aproape 10 (milioane ani vechime)”, a declarat Lutz. ”Așadar, se pune întrebarea: Ce s-a întâmplat? Nu știm de unde a venit această primată. Nu deținem date comparabile din sudul Europei”, a adăugat el.

Deși oamenii de știință au făcut descoperirea în septembrie 2016, au fost atât de tulburați de ceea ce au aflat încă au așteptat până luna aceasta pentru a relata evenimentul.

Momentan nu se știe unde ar putea fi încadrați în istoria omenirii acești dinți fosilizați. Însă, Lutz și echipa sa de cercetători sunt abia la începutul procesului de examinare a acestei descoperiri unice, mai notează Fox News.

”Locul de proveniență al acestui individ reprezintă un mister total, ca și motivul pentru care nimeni nu a găsit vreodată un dinte asemănător”, a subliniat Lutz în cadrul unui interviu acordat platformei științifice ResearchGate.