Doliu în lumea teatrului. A murit unul dintre cei mai respectaţi oameni de la Teatrul Naţional Iaşi

Lumea teatrului mai suferă o pierdere într-o săptămână în care ne-am luat adio de la Sebastian Papaiani şi Ioan Gyuri Pascu.

RomaniaTV.net
29 sept. 2016, 15:36

Profesoara Geta Angheluță a murit, unul dintre cele mai respectate persoane din lumea teatrului ieşean, a murit joi, la vârsta de 85 de ani. Anunţul a fost făcut de actorul Daniel Busuioc, care şi-a exprimat regretul pentru pierderea suferită, mai ales că o cunoștea pe aceasta de foarte mulți ani.

Atât în comunitatea Teatrului National (TNI) Vasile Alecsandri, cât și a celei de la Universitatea de Arte George Enescu (UAGE) din Iași, vestea morții marei profesoare Geta Angheluță a provocat un imens gol si o durere tulburatoare.

Aceasta, în varsta de 85 ani, este personajul care a militat pentru reînființarea, după 1989, a Facultătii de Teatru în capitala Moldovei si pentru reapariția actualei Universitati de Arte, scrie bzi.ro. Mai mult, ea a coordonat prima promoție de actori care a absolvit cursurile dupa Revolutie. A

Pe pagina sa personala de pe o populara pagina de socializare, actorul Daniel Busuioc, actualul director adjunct artistic al TNI, a postat urmatoarele: „Astazi am primit o veste trista. Omul de teatru si mai presus de toate pedagogul Geta Angheluta a plecat dintre noi! Monica Broos: Doamna Geta schimba vieti. Adica le punea pe directie, acea inestimabila directie a gasirii de sine, prevenindu-ne în legatura cu toate capcanele fricii de adevar. A dorit sa plece pentru ca a stiut când a venit momentul de a trece printr-o poarta. Sunt sigura ca a facut-o cu liniste si fara teama, iubind experienta de aici, asa cum iubea bogatia si imprevizibilitatea vietii, nefiindu-i însa teama sa mearga mai departe. Din toata inima mea, multumesc doamna Geta Angheluta, pentru ca ati trecut si prin viata mea, lasand un semn de lumina si încredere, un semn dincolo de toate”.

De precizat ca Busuioc, alaturi de Constantin Puscasu, Doina Deleanu, Pusa Darie sau Radu Ghilas, au facut parte din primii absolventi ai reinfiintatei Facultati de Teatru (promotia 1994 – n.r.). Pe de alta parte, Adi Carauleanu (actual actor al TNI Iasi si fostul director adjunct al Nationalului iesean – n.r.) a avut-o ca pedagog in tainele actului dramatic tot pe Geta Angheluta.

„Inainte de toate, Dumnezeu sa o ierte si sa o odihneasca in pace pe doamna Geta Angheluta! Domnia sa a fost fosta mea profesoara, mai exact asistenta, la clasa pe care am urmat-o in cadrul fostului Institut de Arta Teatrala si Cinematografica «Ion Luca Caragiale» din Bucuresti, intre 1977 si 1981. Ea mi-a ghidat pasii in aceasta meserie… A fost si va ramane mereu un om deosebit, special, pentru care viata a insemnat Arta si nimic altceva. Eu, dupa ce am am ajuns la Iasi (dupa 1989 – n.r.), alaturi de alti colegi am reinventat Conservatorul (actuala UAGE – n.r.) si am reusit sa o aducem ca profesoara, alaturi de Sergiu Tudose, tocmai pentru a indruma viitori actori din Iasi. Daca veti intreba oricare dintre fostii studenti ai ei, va vor spune ca era ca o mama, era mama lor atat in ale Vietii si ale Artei”, a marturisit, vizibil marcat, Carauleanu. De precizat ca Geta Angheluta s-a nascut la 19 noiembrie, 1931 la Bucuresti. Dumnezeu sa o odihneasca in pace!