DOSARUL jurnaliştilor răpiţi. Traian Băsescu, în instanţă: „Este o palmă pentru România” UPDATE VIDEO

Traian Băsescu a fost audiat, miercuri, la Judecătoria Sectorului 5, în dosarul răpirii celor trei jurnalişti romani în Irak. Instanţa nu a luat o decizie privind redeschiderea urmăririi penale în acest caz, amânând soluţia pentru data de 21 octombrie. Fostul şef de stat a declarat că deschiderea unui astfel de dosar este "o palmă dată României". Cazul a ajuns în atenția anchetatorilor în urma unei plângeri făcută de Corneliu Vadim Tudor, în 2012.

07 oct. 2015, 05:34
DOSARUL jurnaliştilor răpiţi. Traian Băsescu, în instanţă: „Este o palmă pentru România” UPDATE VIDEO

Traian Băsescu s-a prezentat la Judecătoria Sectorului 5, unde a fost citat în legătură cu cererea Parchetului General de confirmare a redeschiderii urmăririi penale în dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak.

UPDATE 16.10. Magistraţii de la Judecătoria Sectorului 5 au amânat pentru data de 21 octombrie un verdict în dosarul jurnaliştilor români răpiţi în Irak.

UPDATE 9.06 Şedinţa de judecată s-a încheiat, după mai puţin de 30 de minute. Traian Băsescu a declarat, la ieşirea din sala de judecată, că a respins, în faţa instanţei, acuzaţiile lui Vadim Tudor. 

Am respins orice afirmaţie a lui Corneliu Vadim Tudor. De asemenea, am arătat judecătorilor că operaţiunea de salvare a jurnaliştilor răpiţi a fost desfăşurată de serviciile secret SIE, SRI şi serviciile Armatei, România trupe în Irak„, a declarat Băsescu.

Fostul preşedinte a cerut Parchetului, ca în cazul în care se va dechide redechide dosarul jurnaliştilor răpiţi, să fie audiat rapid, „pentru că a trena o astfel de suspciune este devaforabilă inclusiv pentru România. „Să presupui că un şef de stat şi-a însuşit banii destinaţi acelei operaţiuni este inadmisibil”, a mai completat acesta.

Băsescu a reiterat că redeschidere a acestui dosar este o palmă pentru România. „Este o palmă pe obrazul Parchetului, pentru că poate să creadă într-o delaţiune din 2009, când era campanie electorală. Sunt un fost preşedinte hărţuit. Pentru Parchet nu au relevanţă Revoluţia din ’89 şi Mineriada din ’90, relevante sunt reclamaţiile făcute de politicieni fostului preşedinte„, a mai spus fostul şef de stat.

Traian Băsescu a mai precizat că desecretizarea dosarului ar confirma faptul că reclamaţia lui Vadim Tudor a fost „o prostie”. „Nu am secretizat nicio foaie din dosarul răpirii jurnaliştilor. Nu era treaba mea partea operativă. Rolul meu a fost să pun cap la cap toate serviciile pentru a colecta informatia şi a face ca toate serviciile să funcţioneze în aceeaşi direcţie. Dosarul a avut cap de fila SIE. Desecretizarea lui ar confirma că e o prostie reclamaţia lui Vadim„, a mai spus acesta.

Mai mult Băsescu a mărturisit că dosarele penale deschise pe numele lui nu îi încurcă planurile politice, pentru că ştiu că nu a făcut nimic. „Am lăsat vreodată impresia că sunt un om căruia să-i fie frică de ceva? Se prăbuşeau valuri de 16 metri peste mine. Am crescut în atmosfera lipsei de frică”, a conchis fostul preşedinte.

Traian Băsescu a ajuns, miercuri dimineață, la Judecătoria Sectorului 5, unde magistrații decid dacă redeschid sau nu dosarul jurnaliștilor români răpiţi în Irak, potrivit România TV.

Nu am emoţii! Mă aştept să se deschidă dosarul şi să ne lămurim. Eu am calitatea de intimat, adică de om reclamat. Vedem ce va face Parchetul pe urmă. În orice caz, după părerea mea, solicitarea de redeschidere a acestui dosar este o palmă pentru România. Când se aduce în spaţiul public ideea că un şef de stat, în colaborare cu un general american, a putut să fure bani, iar autorităţile române fac un spectacol din lucrul acesta, nu prinde bine României. Asta e viaţa!„, a spus Traian Băsescu la intratea la audieri.

Întrebat de jurnalişti dacă exista vreun element din dosarele desecretizate care ar putea fi secretizat, fostul şef de stat a precizat: „La nevoie poate fi desecretizat tot. Asta stabilesc cei care le-au secretizat”.

Procurorii Parchetului General vor redeschiderea dosarului. Cauza a ajuns la Judecătoria Sectorului 5 după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că nu este de compentența instanței supreme să judece.

Procurorii de la Parchetului de pe lângă ÎCCJ au dispus redeschiderea cercetărilor penale în cazul celor trei jurnalişti răpiţi în Irak, în 2005, dosarul fiind deschis ca urmare a unei cereri depuse de Corneliu Vadim Tudor, care i-a acuzat Traian Băsescu și pe președintele PDL de la acea vreme, Vasile Blaga, că şi-au oprit o parte din răscumpărarea plătită de statul român,  mai exact 4 milioane de dolari, pentru eliberarea celor trei jurnalişti răpiți.

În martie 2005, jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian au fost răpiţi la Bagdad. Fostul președinte Băsescu a spus după eliberarea jurnaliștilor că dosarul acesta va rămâne secretizat cincizeci de ani.

CITEŞTE ŞI: Băsescu: NU ştim exact de la cine am RECUPERAT ziariştii. Ştim gruparea, dar nu persoane