Dosarul jurnaliştilor răpiţi în Irak, retrimis la Judecătoria Sectorului 5

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis joi că nu are competența de a judeca dosarul în care Parchetul General solicită confirmarea redeschiderii urmăririi penale împotriva fostului președinte Traian Băsescu în legătură cu răpirea jurnaliștilor români în Irak.

06 aug. 2015, 15:43
Dosarul jurnaliştilor răpiţi în Irak, retrimis la Judecătoria Sectorului 5

Curtea supremă a admis o excepție de necompetență materială ridicată de reprezentantul Parchetului și a retrimis dosarul la Judecătoria Sectorului 5, instanță care a fost sesizată inițial de către procurori, potrivit Agerpres.

Parchetul General a cerut în acest dosar și începerea urmăririi penale împotriva copreședintelui PNL Vasile Blaga, însă acesta susține că dosarul său a fost închis, după ce în anul 2010 s-a dispus neînceperea urmăririi penale pe numele său.

Citeşte şi Traian Băsescu: Dosarul „jurnaliştilor răpiţi” nu poate fi judecat decât dacă va fi DECLASIFICAT

Corneliu Vadim Tudor a depus o plângere penală la Parchetul General în care îi acuza pe Traian Băsescu și pe președintele PDL de la acea vreme, Vasile Blaga, că și-au însușit o parte din răscumpărarea plătită de statul român pentru eliberarea celor trei jurnaliști români răpiți în Irak în anul 2005.

În plângerea penală depusă la Parchet, Vadim Tudor aducea ca argumente afirmațiile făcute într-o carte de fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu, și anume că din suma plătită de statul român pentru eliberarea jurnaliștilor ar fi dispărut 4 milioane de euro.

Citeşte şi Vasile Blaga, despre Vadim: „Să-i dea Dumnezeu sănătate! Lăsaţi-l în DUREREA lui!”

Potrivit lui Nastasiu, autoritățile de la București ar fi trimis la Bagdad, prin intermediul SIE și cu implicarea lui Traian Băsescu, aproximativ 12 — 13 milioane de euro, însă răpitorii ar fi primit doar 9 milioane de euro. El îl acuza pe Traian Băsescu că a clasificat pentru 50 de ani documentele despre negocierile din Irak și suma reală plătită răpitorilor.