Dosarul Lukoil, trimis în instanţă pentru acuzaţii de spălare de bani. Prejudiciu estimat la 1,8 mld. euro

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au dispus, luni, trimiterea în judecată a SC Petrotel Lukoil Ploiești și a SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pentru spălare de bani, folosirea cu rea credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani.

RomaniaTV.net
03 aug. 2015, 14:36
Dosarul Lukoil, trimis în instanţă pentru acuzaţii de spălare de bani. Prejudiciu estimat la 1,8 mld. euro

Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul oficial al Ministerului Public, în același dosar au fost deferite justiției mai multe persoane din conducerea Petrotel Lukoil Ploiești, între care se află și cetățeni ruși.

Citeşte şi O companie chineză a contactat LukOil pentru vânzarea Petrotel. LukOil a declinat oferta

Astfel, au fost trimiși în judecată directorul general al Petrotel Lukoil Ploiești și membru în Consiliului de Administrație (CA) al societății, cetățeanul rus Andrey Bogdanov, acuzat de folosirea cu rea credință a capitalului societății și spălare de bani, precum și cetățenii ruși Alexey Voinstev, director general adjunct în cadrul societății de la Ploiești, acuzat de complicitate la folosirea cu rea credință a creditului societății, și Olga Kuzina, director general adjunct în cadrul Petrotel Lukoil Ploiești, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la folosirea cu rea credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani, dar și Andrei Rață, cetățean moldovean, membru în CA al Petrotel Lukoil Ploiești, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosirea cu rea credință a creditului societății, și spălare de bani, Dan Dănulescu, director general adjunct în cadrul societății de la Ploiești, acuzat de complicitate la folosirea cu rea credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani, și Dorel Duțu, contabil șef în cadrul Petrotel Lukoil Ploiești, pentru complicitate la folosirea cu rea credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani, potrivit Agerpres.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în perioada 2011-2014, inculpaţii din acest dosar „în calitate de administratori şi directori generali ai S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, cu ştiinţă au folosit cu rea-credinţă bunurile şi creditul de care se bucură societatea într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza alte societăţi comerciale în care aveau interes direct sau indirect, prin încheierea în numele şi pe seama S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti a unor contracte de achiziţie de materie primă (ţiţei), precum şi prin încheierea unor contracte de livrare de produse finite în condiţii de preţ dezavantajoase societăţii comerciale, având ca rezultat generarea de pierderi determinate de practicarea unor preţuri de livrare situate sub costurile de producţie”.

Anchetatorii susţin, de asemenea, că în aceeaşi perioadă inculpaţii „cu ştiinţă” au folosit cu rea-credinţă creditul de care se bucura societatea pe care o administrau, într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza Lukoil Europe Holdings BV Olanda, membră a grupului Lukoil, în care aveau un interes direct sau indirect.

Concret, şefii din cadrul rafinăriei ploieştene sunt acuzaţi că au dispus, autorizat şi încuviinţat efectuarea de plăţi cu titlul de restituire de împrumut în virtutea unor contracte de creditare în cadrul cărora S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti avea calitatea de împrumutat-debitor, „sume achitate pentru stingerea unui debit fictiv, sume împrumutate cărora, cu ştiinţă şi în detrimentul societăţii, le-au schimbat destinaţia prin stingerea unui împrumut în curs, favorabil ca şi condiţii de creditare cu un împrumut defavorabil ca şi condiţii de creditare destinat investiţiilor şi care nu s-au regăsit în investiţiile societăţii precum şi sume restituite cu titlu de rambursare împrumut şi provenite dintr-un aport de capital simulat”.

Şefii din cadrul rafinăriei din Ploieşti ce aparţine grupului Lukoil sunt, de asemenea, acuzaţi că în aceeaşi perioadă „cu intenţie au dispus şi ordonat transferuri de sume de bani cunoscând că acestea provin din săvârşirea infracţiunii de utilizare cu rea-credinţă a creditului societăţii, fapte care întrunescelementele constitutive ale infracţiunii de spălare de bani”.

Prejudiciul cauzat prin săvârşirea de către inculpaţi a infracţiunilor reţinute în sarcina lor este in cuantum de 7.597.094.338,10 lei, echivalent a 1.766.766.125,10 euro.

Pentru recuperarea prejudiciului procurorii au pus sechestru pe un număr de 176.840.629 acţiuni la o valoare de 2,5 lei/acţiune, în valoare totală de 442.101.572,5 lei, pe primele de emisiune deţinute de Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acţionar majoritar în cadrul SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti, în valoare totală de 1.880.931.388 lei, pe conturile deţinute de Petrotel Lukoil SA Ploieşti la ABN AMRO BANK Olanda devenită, ulterior RBS BANK Olanda, precum şi pe sumele ce se vor vira ulterior, până la concurenţa sumei 2.007.103.675,74 euro, echivalent dolar SUA.

Au fost, de asemenea, puse sub sechestru asigurător în acest dosar conturile deţinute de terţul acţionar majoritar al inc. SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, Europe Holdings Bvatrium Olanda la CITY BANK LONDRA, până la concurenţa sumei de 2.007.103.675,74 euro, echivalent dolar SUA.

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Prahova.