DOSARUL MINERIADEI. Petre Roman: Sunt acuzaţii FABRICATE, nu se sprijină pe nicio dovadă

Petre Roman s-a arătat foarte afectat de acuzaţiile privind infracţiuni împotriva umanităţii ce i se aduc în Dosarul Mineriadei. Fostul prim ministru se disculpă şi spune că nu are nicio vină pentru cele întâmplate în iunie 1990.

RomaniaTV.net
24 dec. 2016, 12:33
DOSARUL MINERIADEI. Petre Roman: Sunt acuzaţii FABRICATE, nu se sprijină pe nicio dovadă

Petre Roman a fost pus sub acuzare de procurorii de la Parchetul General în Dosarul Mineriadei. Confruntat cu acuzația de „infracțiune împotriva umanității” în timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990, Petre Roman spune că aceasta este „în întregime fabricată”. „Nu se sprijină pe nicio dovadă și mistifică motivația acțiunii forțelor de ordine declanșată prin cererea mea în calitate de Prim-ministru. (…) În iunie 1990 mă bucuram de o excepțională încredere (peste 80%) în rândul cetățenilor României. Pentru ce să fi provocat eu dezordini, chiar admițând – fără să existe vreun indiciu serios – că aveam un fel de gust sau propensiune pentru autoritarism? Aveam un program vizionar, clar și absolut transparent și profund democratic. Nu aveam nevoie, sub nicio formă, de un scenariu de putere excesivă”, explică Petre Roman într-o scrisoare prin care încearcă să lămurească mai multe aspecte legate de mineriada din 13-15 iunie 1990.

Într-o intervenţie telefonică la România TV, Petre Roman a explicat că singurul lucru pentru care a intervenit ca şef al Executivului la acea vreme a fost deblocarea Pieţei Universităţii. „În ce priveşte intervenţia guvernului, ea nu s-a orientat decât spre restabilirea traficului în Piaţa Universităţii, sub nicio formă că ne-am fi îndreptat împotriva populaţiei civile, o formulă de mesaj politic, nu de ordin juridic. S-au produs acele acţiuni violente cu cocktail molotov, cu incendieri… Violenţele de care vorbim au fost ulterioare şi acolo intervine, eu asta speram că cercetările dovedesc, cine au fost cei care au aruncat cocktailuri, au devastat Poliţia, Ministerul de Interne”, a spus Roman la România TV.