DOSARUL ZILEI, episodul 104: Metoda căpuşa şi falimentul

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

24 iul. 2014, 06:33
DOSARUL ZILEI, episodul 104: Metoda căpuşa şi falimentul

Vorbim astazi despre jaful din bani publici facut la aeroporturile internationale de la Cluj si Timisoara. Ambele cazuri par trase la indigo: politicienii locali au sifonat bugetele aeroporturilor si le-au adus in pragul falimentului. Cele doua aeroporturi sunt cele mai mari din provincie si au fost date de Guvern in proprietatea consiliilor judetene de la Cluj si Timis. Cu alte cuvinte, sunt la discretia baronilor politici locali.

Va spuneam zilele trecute ca Dan Idolu directorul aeroportului international Timisoara este sustinut in functie de PSD. Seful lui direct este acum PSD-istul Titu Bojin, presedintele Consiliului Judetean. Idolu este un domn cu o experienta desavarsita in conducerea aeroportului Timisoara inca din perioada in care ii dadea bani nasului sau de cununie Adrian Chebutiu. Acest Chebutiu a incasat cateva milioane de euro de la aeroport din diverse contracte, cum ar fi vanzarea unui echipament acustic pentru îndepărtarea păsărilor de pe pista sau vanzarea unui autobuz. Nasul directorului Idolu a mai vandut o autospeciala de incendii, diverse echipamente portuare, masini de dat zapada si tractoare pentru pentru trenul de bagaje. Firma prin care se luau banii se numeste SAERO SRL, o firma abonata la lucrari cu Statul peste tot in tara. Nasul directorului Idolu a realizat si diverse lucrari de constructii la aeroport. Adica aproape toate contractele banoase se duceau in conturile nasului Chebutiu. Acesta este un personaj influent in zona Banatului si Olteniei, el face parte din anturajul baronului local Sorin Frunzaverde, seful judetului Caras si al primarului de Resita, Marcel Vela. Ca relatia dintre finul Idolu si nasul Chebutiu sa fie evidenta cei doi si-au ridicat doua vile frumoase lipite una de alta intr-un cartier select din Timisoara. Intre timp insa, afaceristul Chebutiu a intrat putin la puscarie pentru implicarea in dosarul UCMR Resita alaturi de arabul evazionist Saaid Baklini.

Directorul Dan Idolu a fost gasit de curtea de conturi ca a decontat la aeroport croaziere pe Sena la Paris, bilete de muzeu si meciuri din campionatul englez dar si ca a facut contracte cu saloane de masaj si asigurari pentru angajati. Idolu a mai platit milioane de euro pentru amenajarea spatiilor verzi, pentru servicii de protectia mediului si intretinere fantanilor in aeroport. Toate acestea sunt binecunoscute atat la ministerul Transporturilor cat si la Consiliul Judetean Timis.

Evident, pentru acest CV impresionanat, Dan Idolu este sprijinit acum de PSD la conducerea aeroportului. Politicienii din Timisoara trebuie sa manance si ei o paine si de unde se poate manca mai bine decat de la Stat ?Astfel, firma familiei Bojin, tocmai presedinte consiliului judetean Timis, SC Lugomet SA, a incasat cateva zeci de mii de lei de la aeroport pentru lucrări de „revizie a unui pod rulant”. Bojin se afla in incompatibilitate clara, deoarece el este seful indirect al aeroportului Timisoara iar directorul Idolu primeste bugetul de la consiliul judetean. Cei doi insa nu au nicio apasare! Nici vicepresedintele CJ Timis, Calin Dobra, nu se lasa mai prejos. O anume doamna Monica Trusca este verisoara acestui Dobra si prin intermediul firmei Positive Solutions SRL a incasat si ea bani de la aeroportul Timisoara. Intre timp, verisoara a iesit din firma si s-a angajat la Stat. Presa locala a mai relatat ca directorul Idolu ar mai fi dat contracte si unor prieteni de vanatoare sau unor afaceristi apropiati de PSD. Cand banii s-au terminat la aeroport, directorul Idolu a luat credite de circa 2, 5 milioane de euro pentru a putea plati datoriile si diversele contracte dubioase. Exact 2, 5 milioane de euro este valoarea unui contract de marketing semnat intre aeroportul Timisoara si compania aeriana low cost Wizzair, prin care aeroportul a fost prejudiciat. Situatie anchetata acum de procurorii DNA.

In episodul urmator o va prezint reteta de furat a politicienilor clujeni, tot de la aeroport. Aeroportul international Cluj a fost jefuit de circa 50 de milioane de euro in ultimii 4 ani sub atenta supraveghere a celui mai bun director de aerport din tara, pe nume David Ciceo. Atat de bun incat nu-l schimba nimeni din functie, la fel ca in cazul prietenului sau, directorul Idolu de la aeroportul Timisoara. Pentru ca politicienii au mancat din palmele lor. Noroc ca arestarile sunt la inceput, atat la Cluj cat si la Timisoara…