DOSARUL ZILEI, episodul 47: Afaceri pe bani mulţi la Braşov

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

03 apr. 2014, 06:36
DOSARUL ZILEI, episodul 47: Afaceri pe bani mulţi la Braşov

Cat de bine este sa fii politician! Faci bani grei din afaceri cu Statul fie direct, fie indirect. Daca nu esti foarte inteligent, te bagi in fata si te salta procuratura. Nici daca lucrezi indirect nu esti protejat total. Mai nou, serviciile de informatii lucreaza cot la cot cu procurorii si daca vor sa te execute nu ai cum sa scapi. Viata grea, asta de politician! Dar merita cand la finalul zilei numeri euro. Faptul ca furtul practicat de politicieni continua foarte sustinut in Romania, un furt aproape generalizat, trebuie sa ne duca cu gandul la o boala. Mii de dosare penale la DNA si la agentia de integritate nu pot opri lacomia politica. De la mic la mare, de la simplu consilier local la secretar de stat sau ministru, toata lumea vrea sa faca o bisnita, un comision, o afacere cat de mica. De ce traim daca nu sa facem bani, parca ar spune politicienii! Interesant este ca afacerile se fac atat la putere cat si in opozitie, sau mai exact puterea si opozitia fac impreuna afaceri. Brasovul este un astfel de judet. Aici exista Puterea, reprezentata de PSD prin seful de partid Constantin Nita, care este si ministrul Economiei in Guvernul Ponta. Mai exista si puterea primarului George Scripcaru, de la PDL, care controleaza primaria si consiliul local Brasov. Si mai exista Aristotel Cancescu, presedintele PNL si al consiliului judetean Brasov, care isi controleaza si el feuda. Acesti 3 politicieni se prefac, o data la 4 ani, ca se cearta, brasovenii ii voteaza, apoi partidele si oamenii lor de incredere fac afaceri impreuna. Ministrul Nita se afla in relatii apropiate cu primarul Scripcaru, chiar si in timpul guvernarilor portocalii. Scripcaru voia la un moment dat sa treaca la PSD. Cei doi au fost interceptati de procurori intr-un dosar de coruptie, discutand foarte amical despre niste afaceri la Primaria Brasov. Haideti sa vedem cum aceste prietenii nu sunt deloc intamplatoare si de fapt cum functioneaza afacerile politice la Brasov!

Seful PSD Brasov Nita are pe plan local doi oameni de incredere, care se ocupa de organizatia partidului, in timp ce el, baron al PSD, se ocupa la Bucuresti de ministerul Economiei. Locotenentii lui Nita se numesc Mihai Ghirda si Liviu Lupu. Ambii sunt consilieri locali. Ambii au un trecut dubios si, evident, ambii consilieri PSD fac afaceri pe spatele statului. Fireste, cu ajutorul primarului PDL Scripcaru, ca-asa e la Brasov! Mihai Ghirda a fost asociat intr-o firma de protectie si paza cu un celebru interlop din Brasov, pe nume Sorin Bourcianu. Acest distins domn era pe vremuri schimbator de valuta. PSDistul Ghirda avea un contract de chirie pentru un spatiu de 1000 de metri patrati in centrul Brasovului cu primaria condusa de Scripcaru. In 2011, primarul si consilierii locali PDL se gandesc sa-i faca un mare bine colegului lor consilier PSD. Si i-au vandut un spatiu ultracentral lui Ghirda, pentru suma modica de 92 de mii de euro, mai putin de 100 de euro pe mp. In mod normal, un astfel de spatiu ar fi valorat, atentie, 1 milion de euro. Ghirda fusese pe vremuri soferul ministrului Nita.

Alt PSD-ist cu lipici la afaceri cu statul este Liviu Lupu, celalalt locotenent al ministrului Nita. Consilierul local Lupu este un afacerist serios, tot in domeniul pazei si protectiei, unde se castiga bani usor si rapid. Firmele PSD-istului Lupu presteaza pentru institutii din subordinea Consiliului Judetean Brasov, condus de liberalul Aristotel Cancescu. Semn ca baronul Cancescu a respectat intotdeauna afacerile PSD-ului de la Brasov. Consilierul Lupu incaseaza milioane de euro de la compania de apa Brasov, de la parcurile industriale ale judetului, dar si de la spitalele din oras in frunte cu spitalul judetean. PSD-istul Lupu incaseaza alti banii si de la companiile aflate in subordinea Primariei Brasov, companii pe care el le supervizeaza in calitate de consilier local, ceea ce miroase de la o posta a conflict de interese. Lupu ia bani pentru servicii de paza si protectie de la regia de transport local Brasov si de la regia de intretinere a imobilelor ce apartin Primariei. Asa sa tot faci politica in interseul cetatenilor! Rezulta ca, primarul Brasovului, George Scripcaru, a inteles un lucru clar: cel mai bine in viata este sa fi generos cu adversarii politici. De aceea, la Brasov nu au existat scandaluri politice. Politicienii de la PSD, PNL si PDL mananca de la buget, se ingrasa si stau cuminti! Din cand in cand, pleaca de la putere, pe hartie, si revin imediat la putere, adica tot la facut bani…