Dragnea: Ce a spus Sebastian Ghiţă este corect. Nu putem rămâne cu eticheta de partid comunist

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a spus, la România TV, că decizia lui Sebastian Ghiţă de a demisiona din partid este expresia nerăbdării acestuia în ce priveşte schimbările din PSD. Însă Dragnea a spus că deputatul are dreptate în ceea ce priveşte necesitatea ca PSD să scape de eticheta de partid succesor al PCR.

28 nov. 2014, 20:54
Dragnea: Ce a spus Sebastian Ghiţă este corect. Nu putem rămâne cu eticheta de partid comunist

Sebastian Ghiţă este un băiat cu foarte multe idei bune şi care va performa în politică, cum a performat şi în afaceri. Singura lui problemă este că vrea să se întâmple lucrurile foarte repede. Însă ce a spus Sebastian Ghiţă este corect. Nu putem fi autişti şi să ne prefacem că nu înţelegem semnalul electoratului„, a declarat Liviu Dragnea.

Acesta consideră ca nedrept faptul că oameni politici de stânga tineri sunt consideraţi tot comunişti. „Este nedrept ca PSD să fie perceput ca un partid comunist. Nici eu, nici Victor Ponta nu am fost membri de partid. Este nedrept ca pe noi să se pună această etichetă„, a apreciat Dragnea.

Pe de altă parte, el a precizat că nu s-a pus problema ca Ion Iliescu să părăsească partidul. „Nu s-a pus problema ca Ion Iliescu să plece din partid, politica nu-i aşa binară. Nimeni nu a pus problema asta, dar această percepţie ne frământă foarte mult (…) Cu tot respectul, trebuie să ne uităm cu atenţie la societatea care se modifică cu o viteză din ce în ce mai mare. Nu putem rămâne în continuare cu a lua de la bogaţi să dăm la săraci”, a mai spus Liviu Dragnea.

Deputatul Sebastian Ghiţă a replicat acuzelor pe care i le-a adus Ion Iliescu în scrisoarea deschisă adresată membrilor PSD. Ghiţă susţine că Iliescu ignoră lecţia pe care PSD a primit-o de la electorat pe 16 noiembrie şi, cu referinţe din Mircea Eliade, îl acuză pe fostul şef al statului de gândire marxistă.

„Am văzut că Ion Iliescu a declarat că refuză să primească lecţii. Noi am primit o lecţie de la români şi încercăm să facem ce au zis. Ştiţi ce a spus Mircea Eliade despre cei cu atitudinea lui Ion Iliescu? Că sunt marxişti. Cu un marxist nu poţi avea o dezbatere. Pentru marxist, toate lucrurile sunt clare, toată istoria este un joc de forţe economice rigide, simpliste până la absurd, abstracte până la confuzie. Cu un marxist nu poţi discuta. În capul lui e prea multă lumină, sunt prea multe certitudini; problemele se rezolvă, toate, cu aceeaşi ecuaţie, necunoscutele sunt toate de acelaşi grad, pe acelaşi plan”, susţine Sebastian Ghiţă.

Acesta consideră că Ion Iliescu corespunde acestei descrieri a marxistului tipic. „Un marxist precum Ion Iliescu refuză să primească lecţii. Chiar şi lecţia predată de milioane de români. De aceea aştept ca PSD să scape de CC din PSD. Adică de Comunism şi Corupţie„, conchide Sebastian Ghiţă.

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a publicat pe blogul său o scrisoare deschisă adresată membrilor PSD în care critică dur decizia de excludere a lui Marian Vanghelie, Mircea Geoană şi Dan Şova din partid şi răspunde acuzaţiilor pe care i le-a adus deputatul Sebastian Ghiţă. Iliescu acuză actuala conducere că evită să facă o analiză realistă a cauzelor care au dus la pierderea alegerilor prezidenţiale.

Indirect, Ion Iliescu a replicat şi acuzelor dure ce i-au fost aduse în ultimele două zile de către deputatul Sebastian Ghiţă. „Refuz să primesc lecții de la oameni care cred că și-au cumpărat un partid, PSD, și îl conduc, direct sau prin interpuși, ca pe o corporație. PSD nu este proprietatea nimănui. PSD nu este o investiție, și nici programul său politic nu se confundă cu un plan de afaceri. Iar guvernarea nu este un profit, care trebuie maximizat cu orice preț. Această viziune caricaturală ne-a făcut mai mult rău decât orice altceva în această campanie electorală”, consideră preşedintele de onoare al PSD.

Acesta s-a referit îndeosebi la comentariile legate de o afirmaţie a sa mai veche, comentarii făcute tot de Ghiţă. „Nu fac parte dintre aceia care cred că săracii trebuie să fie reprezentați politic numai de săraci, că bogații nu au ce căuta la stânga politică. Pot da o lungă listă de oameni avuți, din familii aristocrate, care au făcut politică de stânga, în partide comuniste. Când am vorbit despre „săraci și curați” mă refeream la modul în care este făcută bogăția de către unii, bogați și corupți. Le urez celor avuți cât mai multe succese în afaceri. Dar să nu amestecăm lucrurile. Dacă ai succes în afaceri nu înseamnă că ești automat un om politic. Această calitate nu se poate câștiga cu bani. Această calitate se dobândește în timp, cu multă muncă, și presupune câștigarea, și nu cumpărarea, încrederii oamenilor„, răspunde pesedistul.