Ce se întâmplă dacă nu îţi plăteşti taxele, impozitele şi amenzile

Dacă nu v-aţi plătit impozitul pe locuinţă şi pe maşină sau dacă aveţi o amendă de circulaţie de care aţi uitat riscaţi să vă fie blocat accesul la propriul salariu.

02 apr. 2015, 08:18
Ce se întâmplă dacă nu îţi plăteşti taxele, impozitele şi amenzile

Persoanele care nu şi-au plătit taxele şi impozitele restante până la data de 31 martie ar putea primi prin poştă somaţia şi titlul executoriu, scrie zdi.ro. Dacă în 15 zile aceştia nu îşi achită datoriile, direcţiile de taxe şi impozite pot demara procedura de executare silită.

Citeşte şi Românii vor plăti impozit şi pentru terenul de sub casă. Ce modificări mai aduce CODUL FISCAL

Reprezentanţii primăriilor contactate spun că primele somaţii vor fi trimise datornicilor imediat după Paşte. Unele primării au trimis deja somaţiile pentru cei care nu şi-au plătit impozitele anul trecut, iar după Sărbătorile Pascale vor trece la executări silite. Majorările de întârziere sunt de 2% pe lună.

„Primele somaţii vor fi trimise imediat după Paşte. Vor fi trimise atât celor care nu şi-au achitat, până la 31 martie, sumele datorate pentru primul semestru, dar şi celor care au datorii din anii trecuţi”, a declarat  Orlando Surugiu, reprezentant al Serviciului de Informaţii şi Relaţii Publice din cadrul Direcţiei de Taxe şi Impozite.

Legislaţia prevede că persoanele fizice care nu plătesc, până la 31 martie, sumele datorate pentru primul semestru, vor primi acasă somaţii, apoi titluri executorii şi apoi li se vor popri conturile.

„În ultimele două zile a fost foarte aglomeraţie la casierii. Au venit mai mulţi contribuabili decât în primele zile din an”, a declarat Orlando Surugiu. Aproximativ 70% dintre locuitorii sectorului 4 îşi achită în general impozitele locale până pe 31 martie.

„Impozitele nu s-au modificat faţă de anul trecut. Impozitul pentru două camere este de circa 110 lei, pentru trei camere este de 150 de lei, iar la patru camere – 180 de lei, estimativ. Locul de parcare este între 60 de lei şi 80 de lei”, au spus reprezentanţii Direcţiei de taxe din strada Niţu Vasile, în sectorul 4.

Persoanele fizice care au achitat impozitul integral până pe 31 martie au beneficiat de o bonificaţie de 10%.

Bacău: „Cu siguranţă vom recurge la popriri”

Şi locuitorii din Bacău care nu şi-au plătit taxele ce aveau termen limită 31 martie vor primi acasă somaţii după Paşte.

Bogdan Neştian, director la Direcţia de Taxe şi Impozite din Bacău, a declarat că dacă cei somaţi nu vor plăti de bună voie, primăria va demara executările silite. ” Cu siguranţă vom recurge şi la popriri pe salarii”, a declarat pentru gândul Bogdan Neştian.

Citeşte şi Modalitate NOUĂ de plată a taxelor şi impozitelor

Cum se adună taxele în primul oraş care a fost în insolvenţă. „După Paşte începem executările silite”

Primarul Nicolae Dunca, primarul localităţii Aninoasa (Hunedoara), localitate care a fost in insolvenţă în perioada iunie 2013-septembrie 2014, spune că aproximativ 60% din locuitorii din Aninoasa şi-au plătit impozitele până la 31 martie.

„Celor care nu şi-au plătit impozitul pe anul trecut le-am trimis înştiinţări, somaţii, iar după Paşte vom trece la executări silite. Am adoptat o hotărâre în consiliul local şi am decis să ştergem majorările şi penalităţile de întârziere celor care îşi plătesc până la 30 iunie datoria principală. Deci cei care au de plată 1.000-1.500 lei şi au penalităţi de 1.000 de lei, dacă plătesc datoria principală, scapă de penalităţi”, a declarat pentru gândul Nicolae Dunca, primarul localităţii Aninoasa.

Proiectul noului Cod Fiscal prevede că acordarea de competenţe consiliilor locale pentru a stabili cote adiţionale impozitelor şi taxelor locale de până la 50% faţă de nivelul actual de până la 20%.
Pe de altă parte, populaţia va achita de anul viitor impozit şi pentru terenul ocupat de locuinţe.

Impozitele şi taxele locale se pot plăti şi prin ghişeul.ro, însă mai puţin de 10% dintre locuitori folosesc acest mod de plată. Alte modalităţi de plată sunt prin mandat poştal, ordin de plată, online pe bază de card bancar, prin POS la ghişeele direcţiilor de taxe şi impozite.

Circa 44% dintre clujeni îşi achitaseră până săptămâna trecută taxele locale

Aproximativ 44% dintre clujeni îşi achitaseră taxele locale până săptămâna trecută. „Situaţia este asemănătoare cu cea înregistrată anul trecut”, au anunţat reprezentanţii primăriei Cluj Napoca, care a strâns în acest an 19,2 milioane de lei de la persoane fizice.

Clujenii au obligaţia ca până la sfârşitul lunii martie să-şi achite jumătate din impozitul pe anul în curs, iar cealălta jumătate până la sfârşitul lunii septembrie. Din luna aprilie se va percepe o majorare de întârziere în procent de 2% pe lună, care se aplică la sumele la care data scadentă a fost depăşită.

Majoritatea primăriilor din marile oraşe au afişat pe propriile website-uri anunţul că 31 martie este ultima zi în care locuitorii pot beneficia de bonificaţie pentru plata integrală şi anticipată a impozitelor şi taxelor locale.

La sfârşitul anului trecut un sfert dintre bucureşteni aveau conturile blocate din cauza impozitelor neplătite pe locuinţe, maşini şi a amenzilor neachitate, potrivit digi24.ro.

De exemplu, în sectorul 6 erau blocate, la sfârşitul anului trecut, cu 40% mai multe conturi comparativ cu anul precedent. În sectorul 1 aproape 12.000 de conturi erau blocate, în sectorul 4 erau 60.000 de persoane cu conturile blocate, iar la sectorul 3, un număr de 400 de conturi.