După uraganul Maria, Puerto Rico se confruntă cu risc de inundaţii catastrofale

Amploarea distrugerilor începe să se facă văzută vineri în Puerto Rico, un teritoriu american devastat de trecerea uraganului Maria, care a făcut 21 de morți în Marea Caraibilor și care a adus în urma sa inundații potențial catastrofale.

22 sept. 2017, 05:33
După uraganul Maria, Puerto Rico se confruntă cu risc de inundaţii catastrofale

Uraganul Maria, de acum inclus în categoria 3 (pe o scară de 5), a trecut joi seară la o distanță de aproximativ 130 de kilometri față de partea nordică a Republicii Dominicane, îndreptându-se spre insulele britanice Tuks și Caicos.

Trei persoane au fost ucise joi în Haiti, potrivit unui prim bilanț întocmit de Ministerul de Interne din această țară.

Dominica, lovită din plin de uragan, plătește un tribut greu, cu un bilanț care a urcat de la șapte la 15 victime, potrivit prim-ministrului din această insulă, Roosevelt Skerrit.

„Puerto Rico a fost complet distrus”, a declarat la rândul lui președintele american Donald Trump în Adunarea Generală a ONU de la New York. Insula „se află într-o situație extrem de delicată. Rețeaua electrică a fost distrusă”, a adăugat Donald Trump, confirmând că va efectua o vizită în viitorul apropiat în acest teritoriu american din Marea Caraibilor.

Miercuri, președintele SUA a decretat stare de catastrofă naturală, eliberând fonduri federale pentru ajutor de urgență și reconstrucție în Puerto Rico, unde cele mai multe dintre infrastructuri au fost distruse.

Uraganul Maria a avut un impact „catastrofal” asupra rețelei de telefonie mobilă, a precizat Agenția americană de reglementare a telecomunicațiilor, estimând că „peste 95% din terminalele” sale nu mai funcționează.

Potrivit Centrului american pentru uragane (NHC), apele pluviale ar putea ajunge la 50-75 cm până sâmbătă sau chiar 90 cm în anumite zone. „Dacă puteți, urcați ACUM spre zone înalte”, a anunțat joi, într-un mesaj pe Twitter, Serviciul național de meteorologie, care vorbește despre „inundații catastrofale”.

Maria, oscilând între categoriile 4 și 5 atunci când a devastat Puerto Rico, a cauzat pagube uriașe și zeci de mii de persoane s-au adăpostit în refugii. În pofida jafurilor, locuitorii încearcă să curețe străzile, în prezent blocate de moloz.

Ricardo Rossello, guvernatorul acestui mic teritoriu american cu o populație de 3,5 milioane de locuitori, reputat pentru plajele sale cu nisip fin și apele sale turcoaz, a cerut locuitorilor să rămână în locuințele lor și să permită echipele de salvare să își exercite profesia.

Citeşte şi Uraganul Maria a distrus complet Puerto Rico. În Dominica a omorât 15 oameni

În jurul capitalei San Juan, mai multe zeci de familii au fost nevoite să fugă și să își abandoneze casele pe timpul nopții din cauza creșterii nivelului apelor. Un videoclip difuzat pe rețelele de socializare de o rezidentă din cartierul Toa Baja arată creșterea nivelului apei, care a ajuns până la al doilea etaj al casei sale.

Maria este „furtuna cea mai devastatoare” a acestui secol, potrivit autorităților din insulă. În 1928, uraganul Okeechobee a făcut 300 de morți. „San Juan pe care îl cunoșteam ieri a dispărut”, a declarat la rândul ei primarul capitalei, Carmen Yulin Cruz.

Insula ar putea rămâne privată de electricitate „timp de 4-6 luni”, a avertizat ea, citată de postul de televiziune NBC.