Durata de funcţionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale, prelungită cu patru ani

Durata de funcţionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) a fost prelungită cu patru ani, până în 2024, a anunţat, miercuri, NASA, care a subliniat importanţa acestui avanpost orbital pentru cercetările ştiinţifice şi pentru explorarea spaţială.
Cristina Dinu
09 ian. 2014, 14:49
Durata de funcţionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale, prelungită cu patru ani

„Cred că acesta este un anunţ formidabil”, a declarat într-o conferinţă de presă William Gerstenmaier, administrator adjunct al NASA care coordonează misiunile de explorare spaţială cu echipaje umane.

Alte precizări referitoare la această decizie vor fi furnizate ulterior de Casa Albă şi de directorul NASA, Charles Bolden.

Primul modul al avanpostului orbital, a cărui construcţie a avut un cost total de 100 miliarde de dolari, a fost plasat pe orbită în 1998. Staţia, care are în prezent o greutate de 419 tone, o lungime de 100 de metri şi un spaţiu locuibil echivalent aceluia dintr-un avion Boeing 747, trebuia iniţial să fie utilizată până în 2016, iar durata ei de funcţionare a fost prelungită pentru prima dată cu patru ani, în 2010, de administraţia preşedintelui Barack Obama.

Un total de 16 ţări participă în prezent la proiectul ISS, inclusiv Statele Unite, Rusia, Japonia, Canada şi mai multe ţări europene.

Un echipaj de şase astronauţi ocupă în permanenţă structura, cu misiuni care pot ajunge să aibă o durată de până la şase luni.

Decizia de a prelungi pentru a doua oară cu patru ani durata de funcţionare a ISS are la bază potenţialul ştiinţific ce permite o utilizare prelungită a acestui laborator, cel mai mare plasat vreodată pe orbită, a explicat David Weaver, directorul de comunicare al NASA.

„Cred că am început să vedem beneficiile aduse de staţie, care au aplicaţii directe pentru public, aici, pe Terra„, a spus William Gerstenmaier, citând sectorul farmaceutic şi studiile despre încălzirea globală a planetei.

Prelungirea duratei de funcţionare a ISS va încuraja industriile care oferă servicii de transport orbital de provizii, carburant şi persoane, precum SpaceX: „Sectorul comercial a văzut astfel cum această piaţă se extinde”, a spus el.

„Acest fapt va ajuta companiile să facă mai multe experimente în microgravitaţie, pentru a evalua potenţialul comercial”, a adăugat el.

William Gerstenmaier a insistat şi asupra importanţei pe care o are ISS în ceea ce priveşte pregătirea astronauţilor pentru misiunile îndelungate de explorare spaţială, precum viitoarele călătorii pe Marte.

„Avem multe lucruri de învăţat despre efectele pe care microgravitaţia le are asupra corpului uman pe perioade îndelungate”, a continuat el.

William Gerstenmaier a mai spus că ISS are, din punct de vedere tehnic, o durată de funcţionare care ajunge până în anul 2028, iar decizia de prelungire a utilizării ei până în 2024 a fost luată după o consultare cu partenerii internaţionali ai Statelor Unite.

Această prelungire nu va necesita fonduri suplimentare pentru Statele Unite, care finanţează cea mai mare parte a ISS, ţinând cont de faptul că bugetul de funcţionare de trei miliarde de dolari pe an a fost deja aprobat până în 2020.

NASA a încurajat şi a ajutat sectorul privat să dezvolte mijloace de transport pentru a trimitere astronauţi pe ISS în perspectiva retragerii din circulaţie a navetelor spaţiale americane în 2011, folosite la construirea staţiei.

În prezent, companiile americane SpaceX şi Orbital Science trimit provizii şi carburant pe ISS în baza unor contracte de 1,6 miliarde de dolari respectiv 1,9 miliarde de dolari.

În ceea ce priveşte misiunile de aprovizionare, ISS depinde de vehiculele automatizate de tip cargo ruseşti Progress, europene (ATV) şi japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singură dată şi se autodistrug arzând la reintrarea în atmosfera terestră, la finalul misiunii.

Companiile SpaceX, Boeing şi Sierra Nevada au fost selecţionate de NASA pentru a dezvolta fiecare un vehicul spaţial privat cu scopul de a transporta astronauţi la bordul ISS.

După retragerea din circulaţie a navetelor americane, în 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele ruseşti Soyuz – care au trei locuri – pentru a-şi trimite astronauţii la bordul ISS şi plăteşte Rusiei suma de 70,7 milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.

DailyBusiness
Se dau 5.000 de lei GRATIS! Cum poți primi banii
Spynews
Filmări, în secret, la Antena Stars, pentru emisiunea Marei Bănică! Informaţii de culise scăpate de la producători
Bzi.ro
Cu ce boală a fost diagnosticată Andreea Marin: „Stăteam trează 48 de ore!”
Fanatik.ro
Se deschide un nou drum de mare viteză în România. Va lega mai multe zone importante
Capital.ro
Aparatul care se montează obligatoriu pe mașini. Registrul Auto Român (RAR) a făcut anunțul
Playtech.ro
Imagini ireale: Cum arată casa Danei Rogoz din Viscri! Pozele au apărut pe net: „E minunată”
DailyBusiness
Vin sume de bani COLOSALE pentru un domeniu important din România! Anunț major de la Guvern
Adevarul
O „femeie de serviciu” din Harkov s-a dovedit a fi agent al Rusiei. Ce-au găsit autoritățile ucrainiene în telefonul ei
wowbiz.ro
Primele imagini cu Oana Zavoranu după ce instanța a decis că a pierdut casa din Andrei Mureșanu. Querida e pe relaxare, la halat, în amiaza mare
Spynews
Iulia Albu nu exclude să se căsătorească din nou! Ce planuri are vedeta, alături de iubitul ei, Mike: ”Și pe el o să-l cheme tot Albu”
Spynews
Cum arată CRBL după operația de blefaroplastie. De ce a apelat cântărețul la intervenția estetică
Evz.ro
Cele mai tari bancuri ale românilor. O selecție unică
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
kanald.ro
6 români au fost găsiți în Valencia, iar alți 5 ar putea fi morți: „Nu se poate ajunge la ei, că sunt drumurile rupte”. Anunțul făcut de Ministerul Afacerilor Externe
Cancan.ro
Unde vor locui Iancu Sterp și Denisa Coțolan după ce au făcut nuntă. Nimeni nu se aștepta la asta!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2025. Se schimbă legea în toată România
StirileBZI
Ajutor pentru încălzirea locuinței: Cine va beneficia de bani de la 1 noiembrie 2024
Prosport.ro
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale celor doi români luați de ape în Valencia! Cutremurător ce i-au spus fiicei lor la telefon
substantial.ro
Poliția din Berlin în căutarea unui suspect după descoperirea unui rucsac cu explozibili într-o gară
MediaFlux
Se INDEXEAZĂ PENSIILE! 90.000 de pensionari BENEFICIAZĂ de CREȘTERI mari
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Lupta titanică cu „Leviatanul”: un pescar viteaz și captura vieții sale