NASA va distruge în mai puţin de zece ani Staţia Spaţială Internaţională. Întreaga structură va fi prăbuşită în „Cimitirul navelor spaţiale”

NASA a anunțat planuri sumbre pentru viitorul Stației Spațiale Internaționale (ISS), structura de 444.615 kg urmând să fie „trasă” de pe orbită în ianuarie 2031 și prăbușită în „Cimitirul navelor spațiale”.

02 feb. 2022, 18:10
NASA va distruge în mai puţin de zece ani Staţia Spaţială Internaţională. Întreaga structură va fi prăbuşită în „Cimitirul navelor spaţiale”

„Cimitirul de nave spațiale” este o regiune din Pacificul de Sud, la est de Noua Zeelandă, unde navele spațiale care au ajuns la capătul utilității sunt în mod obișnuit aruncate de pe orbită și distruse. Staţia Spaţială Internaţională va continua să funcționeze până în 2030, după ce președintele american Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris s-au angajat lun trecută să facă acest lucru, dar viitorul său pe termen lung este nesustenabil.

De mai bine de 20 de ani, ISS a fost un „far al cooperării științifice internaționale pașnice”, a spus administratorul NASA, Bill Nelson, dar toate obiectivele stației vor fi finalizate până la sfârșitul acestui deceniu, după care ea îşi va pierde utilitatea.

Citeşte şi Astronauții de pe Stația Spațială Internațională au recoltat primii ardei iuți: „Ah, gustul picant al succesului!”

NASA se așteaptă ca viitorul cooperării în știința spațială să fie pe platformele spațiale gestionate comercial și a publicat un raport despre modul în care va face această tranziție, inclusiv retragerea ISS de pe orbită, scrie Science Times. Mai multe companii, inclusiv Blue Origin a lui Jeff Bezos, plănuiesc să-și lanseze propriile staţii orbitale comerciale.

Extinderea duratei de viață a ISS până în 2030 urmărește să acorde timp industriei private din Statele Unite, pentru a-şi dezvolta capacitățile necesare pentru a opera platforme de microgravitație.

Citeşte şi Motivul halucinant pentru care s-a încercat distrugerea navetei Soyuz, în spaţiu. Rusia acuză o astronaută NASA că a găurit peretele navei după o ceartă cu iubitul, vrând astfel să revină mai repede pe Terra