E OFICIAL: Henri Kissinger a vrut să INVADEZE militar CUBA în 1976: Să-l zdrobim pe Fidel Castro

În 1976, Henri Kissinger, secretar de stat pe atunci, s-a gândit serios la invadarea Cubei, după cum arată o serie de documente declasificate recent.

01 oct. 2014, 18:36
E OFICIAL: Henri Kissinger a vrut să INVADEZE militar CUBA în 1976: Să-l zdrobim pe Fidel Castro

Invadarea militară a Cubei şi ‘zdrobirea’ insulei comuniste: în 1976, Henry Kissinger, pe atunci secretar de stat american, s-a gândit serios la aceasta ipoteză după decizia Havanei de a trimite soldaţi în Angola, potrivit unor documente declasificate dezvăluite miercuri, preluate de AFP, potrivit Agerpres.

Aceste documente, publicate de Arhivele naţionale de securitate, relevă conţinutul unor conversaţii între Kissinger şi preşedintele american de atunci Gerald Ford, în 1976, după ce Cuba trimisese trupe în Angola pentru a veni în ajutorul combatanţilor care luptau pentru independenţă. Aceasta a suscitat îngrijorarea Washingtonului, pe fondul unei influenţe comuniste crescânde în Africa.

‘Eu cred că ar trebui să-l zdrobim pe (Fidel) Castro’, i-a spus Kissinger lui Ford, potrivit documentelor, cu trimitere la celebrul lider al insulei şi inamic jurat al SUA. El a adăugat că pentru aceasta vor trebui să aştepte următoarele alegeri din Cuba. ‘Sunt de acord’, a răspuns Ford.

Kissinger a subliniat de asemenea că un astfel de răspuns militar ar trebui să fie serios şi fără ‘jumătăţi de măsură’, în special dacă soldaţii cubanezi vor merge după aceea în alte ţări din sudul Africii.

Dacă decidem să ne folosim puterea militară, vom reuşi. Nu trebuie să existe o jumătate de măsură’, a insistat Kissinger. ‘Dacă ei (soldaţii cubanezi) ajung până în Namibia sau Rhodesia, eu aş fi în favoarea lovirii lor puternice’, a spus Kissinger. După care l-a criticat pe Castro pentru intervenţia militară din Angola şi a promis să îi ‘lovească dur pe cubanezi’.

Aceste vechi documente clasificate, având 116 pagini în total, oferă o rară perspectivă asupra relaţiilor tensionate cu Havana pe care o vreme Casa Albă a încercat să le amelioreze. Într-un astfel de episod, Kissinger a trimis doi emisari speciali pe aeroportul newyorkez La Guardia în ianuarie 1975 pentru o întrevedere cu emisari cubanezi, cu scopul de a normaliza relaţiile între cei doi inamici din Războiul Rece.