EDUARD HELLVIG, noul director al SRI. Cine este viitorul şef al Serviciului de Informaţii

Eduard Hellvig a fost nominalizat pentru funcţia de director al SRI de către preşedintele Klaus Iohannis. Hellvig va merge în Parlament pentru a obţine votul senatorilor şi deputaţilor. Europarlamentarul Eduard Hellvig a fost secretar general al PNL şi deţine în prezent funcţia de vicepreşedinte al partidului. 

19 feb. 2015, 15:17
EDUARD HELLVIG, noul director al SRI. Cine este viitorul şef al Serviciului de Informaţii

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi seara, la Cotroceni, că l-a propus pe Eduard Hellvig pentru funcţia de director al SRI. 

Numele lui Hellvig, în prezent europarlamentar, a fost vehiculat în ultimul timp pentru a ocupa postul de director al SRI, rămas liber după demisia lui George Maior.

Klaus  Iohannis şi Victor Ponta au avut o discuţie, miercuri dimineaţa, înaintea de depunerea jurământului de către noul judecător al CCR, susţin surse politice, în care au discutat inclusiv despe noii şefi ai Serviciilor. 

Preşedintele nu a anunţat şi numele noului director al SIE, însă numele cel mai vehiculat pentru acest post este  cel al lui Mihai Răzvan Ungureanu.

Traian Băsescu: Serviciile secrete au nevoie imediat de directori civili

Propunerile preşedintelui pentru conducerea celor două Servicii vor fi supuse votului plenului comun al Parlamentului.

Cine este Eduard Hellvig

Eduard Hellvig s-a judecat cu Agenţia Naţională de Integritate din cauza unei decizii ANI prin care era declarat incompatibil întrucât ar fi deţinut concomitent funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi cea de director la o companie, SC Sintezis Birotica.

Din cauza scandalului, Hellvig a trebuit să demisioneze în decembrie 2012 de la conducerea ministerului, dar a dat în judecată ANI cerând anularea raportului de incompatibilitate. În aprilie 2013, a pierdut procesul la Curtea de Apel, însă Hellvig a avut câştig de cauză la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în decembrie 2014.

Eduard Hellvig a absolvit cursurile Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Babeş-Bolyay din Cluj şi a obţinut titlul de doctor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. Ca membru al PNL, a fost consilier al vicepreşedintelui PNL Horia Rusus, la sfârşitul anilor ’90 şi al lui Constantin Dudu Ionescu, fost ministru de Interne. Hellvig l-a consiliat şi pe Mugur Isărescu în 2000, atunci când guvernatorul BNR candida la preşedinţia României.

GEORGE MAIOR a demisionat. Nume vehiculate pentru şefia SRI

În 2004, a obşinut primul mandat de deputat, iar în 2007 a devenit europarlamentar. În 2009 a fost coordonatorul campaniei prezidenţiale a lui Crin Antonescu. Acesta l-a ales să fie secretar general al PNL în 2011, iar în 2012 a fost timp de câteva luni ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, post la care a renunţat pentru a deveni vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. În 2013 a devenit din nou europarlamentar.