Efectele Brexit-ului. Drama unei românce din Marea Britanie: Am prieteni care aproape mă ajutau să-mi fac bagajele

Oana Gorcea este o româncă plecată în Marea Britanie, care lucrează în cadrul unei companii. După rezultatele referendumului pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, viaţa ei în această ţară ia o întorsătură neaşteptată, "prietenii" ei britanici sugerându-i că nu ar mai avea ce căuta în regat.

29 iun. 2016, 11:30
Efectele Brexit-ului. Drama unei românce din Marea Britanie: Am prieteni care aproape mă ajutau să-mi fac bagajele

Drama tinerei românce, care a fost prezentată de digi24.ro este o lecţie foarte dură de viaţă şi îţi lasă un gust amar. Oana Gorcea, care trăieşte şi lucrează în Marea Britanie de 13 ani, într-o companie multinaţională în care se regăsesc mulţi imigranţi, este supusă acum, după referendumul privind soarta Marii Britanii în Uniunea Europeană, unor presiuni nebănuite din partea prietenilor şi cunoscuţilor ei.

Am prieteni care aproape mă ajutau să îmi fac bagajele. Am vecini care au primit „surprize” în cutia poştală”, a povestit Oana. După referendumul de joia trecută, românii din Marea Britanie resimt efectele mai puţin dorite ale Brexit-ului. Oana spune că a observat o „schimbare radicală a britanicilor” după acest referendum. 

„Nu v-aţi dori să fiţi aici. La câteva ore după referendum, totul se pare că s-a întors. Am prieteni, să-i numim aşa, de zece ani, care mai aveau puţin şi mă ajutau să-mi fac valizele să plec. Mi s-a spus de nenumărate ori să plec în Germania, Franţa, oriunde, chiar şi în România. Nu sunt dorită. Gândiţi-vă, fiind aici de 13 ani. Asta e casa mea acum. Votul de a ieşi din UE a mizat foarte mult pe ura mai mocnită a englezului către migranţi. La fiecare problemă, migranţii sunt de vină, cu toate că englezul de rând n-ar vrea să facă joburile pe care mulţi dintre noi le-am făcut sau le facem. Au mizat foarte mult pe această ură. În momentul în care s-a votat să iasă cu o marjă foarte mică, atunci li s-a dat mână liberă acestor persoane. Din păcate, rupturile sociale care se întâmplă acum sunt absolut şocante”, a povestit Oana, potrivit digi24.ro.

Citeşte şi Efectele Brexit-ului, via susţinători ai maghiarilor: Campanie în Olanda pentru SCOATEREA ROMÂNIEI din UE

Ea a povestit că a asistat personal doar la agresiuni verbale, dar că sunt şi colegi care au asistat la agresiuni fizice, mai ales către polonezi: „Dacă îi aud pe stradă îi împing, le spun să plece. Am avut vecini cu familii care au primit tot felul de „surprize” în cutia poştală. E o atmosferă pe care nu m-am gândit niciodată că o s-o resimt sau o s-o resimţim în Marea Britanie”.

După această schimbare, Oana Gorcea se gândeşte să plece într-o altă ţară, dar îi vine foarte greu, deşi ar putea lucra oriunde, la o multinaţională din Europa. Nu ar vrea să se întoarcă – cel puţin deocamdată – în România, pentru că, spune ea, „nici în ţară, lucrurile nu sunt foarte roz. Persoane ca mine probabil nu şi-ar putea găsi un loc de muncă aşa cum îl am acum şi mai ales în ţară instabilitatea e mare„.