Efectele SCANDALULUI interceptărilor NSA: Prietenii şi partenerii NU SE SPIONEAZĂ

Statele Unite trebuie să acţioneze de urgenţă pentru "a restabili încrederea" partenerilor din Uniunea Europeană, în contextul noului scandal de spionaj, afirmă vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, citată de AFP.

RomaniaTV.net
29 oct. 2013, 18:14
Efectele SCANDALULUI  interceptărilor NSA: Prietenii şi partenerii NU SE SPIONEAZĂ

Viviane Reding, vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisarul european pentru Justiţie, a afirmat marţi, în legătură cu scandalul spionajului convorbirilor telefonice şi e-mail-urilor de către Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA), că SUA trebuie să acţioneze urgent pentru restabilirea încrederii partenerilor UE. „Prietenii şi partenerii nu se spionează (…). Este urgent şi crucial ca partenerii noştri americani să acţioneze pentru restabilirea încrederii„, a declarat Reding la Washington.

Citeşte şi Un jurnalist al The Guardian aflat în Brazilia susţine că a primit 20.000 de documente de la Snowden

Oficiali americani au declarat că ar fi „trist” ca noile dezvăluiri privind spionajul american să afecteze negocierile dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană pe tema acordul de liber-schimb. „Ar fi trist ca aceste chestiuni – indiferent de cât de importante sunt – să deturneze atenţia de la obiectivul comun – acela de negociere a unui acord foarte important pentru secolul XXI”, a declarat un purtător de cuvânt al Misiunii americane pentru comerţ exterior (USTR).

Citeşte şi Biden: Succesul României ca partener democratic cu stat de drept puternic este vital pentru business

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a cerut, cu ocazia summitului Consiliului European, suspendarea negocierilor între UE şi SUA pentru acordul de liber-schimb, în contextul acuzaţiilor privind spionajul practicat de serviciile secrete americane. „Cred că trebuie să suspendăm acum negocierile pe tema acordului de liber-schimb. Există anumite standarde şi criterii care trebuie respectate, altfel nu are sens să mai discutăm unii cu alţii”, explica Martin Schulz.