Egoul a pus stăpânire pe viaţa ta? Află care sunt cele 5 semne!

Egoul este instrumentul prin care omul se diferentiaza de semenii sai, iar fenomenul este observat de cand societatea se bazeaza pe succes financiar, diferentiere, ierarhie si clasificari. Egoul este sinele fals, iar el ne face sa credem ca suntem altcineva fata de cine suntem cu adevarat.

13 aug. 2017, 20:44
Egoul a pus stăpânire pe viaţa ta? Află care sunt cele 5 semne!

In opinia psihologului Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept „Antrenorul Mintii”, egoul poate fi comparat cu coaja unui ou, iar puiul (omul) aflat in ou va crede ca el este, in acelasi timp, si puiul, si coaja. In realitate, coaja este egoul, iar aceasta ne limiteaza si, concomitent, ne protejeaza. In momentul in care ne concentram exclusiv pe atingerea unor obiective doar ca sa umplem golul din interiorul nostru, atunci „coaja” (egoul) a preluat intreg controlul, iar viata noastra se desfasoara numai intre aceste granite. Pentru dezvoltarea noastra, psihologul afirma ca omul trebuie sa elimine coaja si sa traiasca dincolo ea.

Specialistul considera ca putem depista destul de usor cand egoul nostru incearca sa puna stapanire pe viata noastra, iar cele 5 semne ne pot ajuta sa nu cadem in aceasta capcana care va atrage dupa sine sentimente negative:

Esti mereu in asteptarea a ceva pentru a te simti implinit
Regula de baza spune ca starea de fericire nu este obtinuta prin posedarea de obiecte sau prin atingerea unor obiective, ci este starea pe care o experimentam atunci cand nu avem asteptari. „De cate ori nu ati vazut oameni cu functii inalte extrem de nefericiti si neimpliniti? De cate ori nu ati vazut oameni care au castigat la lotto dar au ajuns sa fie mai nefericiti decat erau inainte? Orice job avem sau orice bun avem in posesiune, daca ajungem sa ne concentram viata asupra lor, vom ajunge la concluzia ca au pus stapanire pe viata noastra. Cu cat muncim mai greu si luptam pentru a avea mai mult in viata, cu atat modul nostru de fericire interioara scade. Din pacate, in acest ritm, alergi catre fericiri exterioare si toate nu sunt decat niste obiective de scurta durata, care nu ne vor aduce implinirea interioara pe termen lung. Calitatea vietii unui om se numara din clipele de implinire emotionala, sufleteasca si mentala, pe care acesta le cauta si le obtine. Toate celelalte impliniri care vin din exterior, produc emotii sau sentimente de scurta durata, neputand fi numite impliniri. Din acest motiv, apetitul egoului nostru de a avea mai mult de cele mai multe ori ne fura prezentul – daca nu cumva dispare fara sa-l fi constientizat”, explica psihologul Alexandru Plesea.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.