Elena Udrea, audiată la DNA în dosarul „Vasile Blaga”: Oricine care în campanie încasa sume neînregistrate putea să le ducă şi acasă

Fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea a ajuns miercuri după-amiază la sediul DNA Ploiești, unde se pare că a fost audiată în dosarul în care copreședintele PNL Vasile Blaga este suspect de trafic de influență.

28 sept. 2016, 09:48
Elena Udrea, audiată la DNA în dosarul „Vasile Blaga”: Oricine care în campanie încasa sume neînregistrate putea să le ducă şi acasă

UPDATE: Udrea a părăsit sediul DNA Ploieşti după aproximativ o oră şi jumătate de audieri, ea spunând că a dat o declaraţie ca martor în dosarul în care Vasile Blaga este urmărit penal pentru trafic de influenţă.

Întrebată dacă la PDL se practica numirea unor oameni în funcţii importante contra unor sume de bani, Udrea a răspuns: „Nu cunosc aşa ceva, ştiu că numirile se făceau cum se fac la toate partidele: pe recomandare politică”.

Ea a adăugat că nu are exemple de politicieni numiţi în funcţii care să fi fost nevoiţi să contribuie cu bani.

„Eu cred că sunt unul dintre oamenii politici care a spus foarte multe lucruri despre cum se finanţează un partid în campanie. Toate partidele se finanţează la fel şi am spus-o public. Nu am avut nimic altceva de spus decât ce am spus public. Iarăşi, cred că soluţia nu este să cercetăm pe unul sau pe altul cum s-a finanţat o campanie, ci să o reglăm la nivelul legislativ şi lucrurile să nu se mai întâmple de aici înainte. Finanţările partidelor au devenit ilegale în parte pentru că în campanie aveai o sumă limitată pe care aveai voie să o cheltui. Şi atunci, pentru a nu depăşi acea sumă, fiecare partid făcea şi plăţi neînregistrate. De aici a venit toată ilegalitatea finanţării partidelor”, a spus Udrea.

Întrebată dacă are informaţii potrivit cărora în perioada menţionată de procurori Gheorghe Ştefan sau Vasile Blaga să fi adus la PDL sume considerabile de bani, Udrea a răspuns: „În afară de ce a spus Gheorghe Ştefan în mod public prin declaraţia din dosarul Microsoft, altceva nu cunosc”.

De asemenea, întrebată dacă crede că este posibil ca Blaga să fi luat bani în nume personal aşa cum susţin procurorii DNA, Udrea a răspuns: „Nu cunosc dacă Blaga a făcut aşa ceva, însă, teoretic, oricine care în campanie încasa sume neînregistrate putea să le ducă şi acasă. Teoretic. Şi, din câte ştiu, era şi o acuzaţie la PSD că unul dintre candidaţi a luat bani şi i-a dus acasă”.

Elena Udrea s-a prezentat miercuri în jurul orei 13.00 la sediul DNA din Ploiești pentru a da declarații ca martor în dosarul în care Vasile Blaga este acuzat de trafic de influentă după ce ar fi făcut mai multe numiri politice pentru acordare preferențială de contracte în schimbul cărora ar fi primit 700.000 de euro. „Dacă știu ceva spun întâi în fața procurorilor și după vă spun dumneavoastră” a declarat Elena Udrea în fața jurnaliștilor prezenți. Întrebat dacă se aștepta să apară acuzații pe numele lui Vasile Blaga, aceasta a afirmat că „e destul de neașteptat având în vedere că până acum nu l-a întrebat nimeni nimic”.

CITEŞTE ŞI Vasile Blaga, pus sub control judiciar într-un dosar de trafic de influenţă

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a fost pus sub control judiciar în dosarul de trafic de influenţă în care a fost audiat mai mult de două ore la sediul DNA Ploieşti.

DNA a anunţat, miercuri, că a început urmărirea penală a liderului PNL, Vasile Blaga, pentru trafic de influenţă, în acest dosar fiind urmăriţi penal şi fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Horaţiu Brună Berdilă. Potrivit procurorilor, în perioada 2011-2012 Blaga ar fi primit în trei rânduri, prin interpus, suma totală de 200.000 de euro, precum şi 500.000 de euro de la fostul edil.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii anticorupţie de la Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Vasile Blaga, pentru trafic de influenţă, Gheorghe Ştefan, pentru trafic de influenţă şi folosirea influenţei funcţiei de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă, pentru cumpărare de influenţă.

DNA spune că în 2009 în partidul aflat la guvernare a existat „o înţelegere vădită” între persoane cu funcţii de conducere, şi anume secretarul general Blaga Vasile şi vicepreşedintele partidului Ştefan Gheorghe, în sensul obţinerii de bani pentru partid.

„Potrivit înţelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniştrilor desemnaţi politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naţionale şi instituţiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziţie publică către firme dispuse să cotizeze pentru formaţiunea politică din care cei doi făceau parte”, arată DNA.

Procurorii mai spun că Gheorghe Ştefan, la acea dată primar al municipiului Piatra Neamţ, în calitate de vicepreşedinte al partidului aflat la guvernare şi-a folosit în mod direct influenţa deţinută în mediul politic şi a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană.

„Respectiva persoană fusese agreată de suspecţii Ştefan Gheorghe şi Blaga Vasile şi a fost dispusă să contribuie – indirect – la finanţarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţie publică către diverse societăţi indicate”, precizează DNA.

Conform sursei citate, în perioada 2011 – 2012 Gheorghe Ştefan l-a informat pe Vasile Blaga asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii naţionale din domeniul energiei, se urmărea obţinerea de bani pentru partid. Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie naţională – prin licitaţii trucate – cu firma lui Horaţiu Berdilă, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.

„Astfel, în perioada 2011 – 2012 suspectul Ştefan Gheorghe i-a condiţionat persoanei numite prin influenţa sa că va fi menţinută în funcţia de conducere la compania naţională din energie dacă vor fi atribuite societăţii reprezentate de Berdilă Horaţiu Bruno o serie de contracte de achiziţii servicii şi produse IT. În paralel, Ştefan Gheorghe i-a promis lui Berdilă Horaţiu Bruno că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câştige licitaţiile publice organizate, iar în schimb a pretins şi a primit un procentaj cuprins între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine şi pentru formaţiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25.000.000 lei. Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum şi de la suspectul Ştefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror provenienţă avea cunoştinţă, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfinţirea înţelegerii anterioare”, mai notează procurorii DNA.

viewscnt