Elicopter militar PRĂBUŞIT în Sibiu. Opt persoane AU MURIT în tragedie UPDATE

ELICOPTER PRĂBUŞIT LA SIBIU. Un elicopter militar model IAR-330 PUMA s-a prăbuşit, vineri dimineaţă, la limita dintre judeţele Sibiu şi Mureş, la bordul elicopterului aflându-se zece persoane. Opt militari au murit şi doi au fost răniţi în accident. 

RomaniaTV.net
21 nov. 2014, 09:17

UPDATE: Cei doi supravieţuitori ai tragediei vor fi transportaţi de urgenţă la un spital din Târgu Mureş, a declarat pentru AGERPRES, Decebal Todăriţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu. Informaţia a fost confirmată şi de primarul municipiului Mediaş, Teodor Neamţu.

IMAGINI www.oradesibiu.ro

UPDATE: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu a anunţat că opt persoane sunt decedate, iar alte două sunt grav rănite. Acestea au suferit arsuri şi au fost transportate de urgenţă la spital. Surse medicale susţin că răniţii sunt într-o stare foarte gravă, fiind resuscitaţi.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) din Sibiu a solicitat sprijinul ISU Mureş pentru intervenţia la accidentul în care a fost implicat un elicopter militar în nordul judeţului Sibiu, a declarat pentru AGERPRES, căpitanul Cristian Mureşan, reprezentant al ISU Mureş. 

Potrivit acestuia, la apelul colegilor din Sibiu ISU Mureş a trimis în zonă trei autospeciale cu apă şi spumă şi o maşină de descarcerare de la Sighişoara, precum şi alte trei autospeciale din Târgu Mureş, pentru transport victime multiple, un punct de comandă mobil, un autoturism de teren, o autoşenilată şi o autospecială pentru intervenţie la dezastre şi calamităţi. 

De asemenea, în zonă se află şi elicopterul SMURD Târgu Mureş. 

Reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale s-au deplasat la locul unde s-a prăbuşit un elicopter al MApN, între localităţile Stejărişu şi Mălâncrav, în apropierea municipiului Mediaş (nordul judeţului Sibiu).

UPDATE: Elicopterul prăbuşit este un IAR 330 Puma Socat. De altfel, cel mai performant pe care îl are în dotare armata română. Elicopterul a fost modernizat cu ajutorul unor parteneri din Israel şi Africa de Sud şi poate executa a gamă foarte largă de misiuni.

UPDATE: Localnici din satul Mălâncrav povestesc că au văzut elicopterul survolând localitatea la o înălţime foarte mică. „Am văzut elicopterul, eram în curte şi chiar mă miram de ce zboară atât de jos. Elicopterul zbura dinspre Mălâncrav spre Laslea”, a povestit unul dintre localnici.

UPDATE: Vicepremierul Gabriel Oprea, la locul tragediei

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională Gabriel Oprea se deplasează vineri, împreună cu o echipă de procurori militari şi criminalişti din IGPR, la locul prăbuşirii elicopterului. Potrivit unui comunicat MAI, Gabriel Oprea a activat de urgenţă Centrul Operaţional de Comandă al Guvernului României şi Centrul de Comandă al MAI pentru coordonarea acţiunilor de salvare a supravieţuitorilor şi cercetarea condiţiilor în care a avut loc accidentul. „La acest moment, forţe ale Poliţiei Române, ISU Sibiu şi două elicoptere SMURD sunt în deplasare spre zona unde a avut loc impactul. Un al treilea elicopter este pregătit pentru intervenţie. Primele forţe ale poliţiei Române au ajuns deja la faţa locului”, se arată în comunicat

UPDATE: Primele ipoteze în legătură cu elicopterul prăbuşit

Două elicoptere – unul militar și unul al SMURD – se îndreaptă spre zona respectivă, a anunțat ministrul, care se deplasează și el înspre locul prăbușirii. Zona respectivă nu este acoperită de nicio rețea de telefonie mobilă. Apar și primele ipoteze care ar fi dus la producerea accidentului. Prima susține că unul din motoarele elicopterului a luat foc, iar cea de-a doua invocă o eroare umană, amplificată de condițiile meteo.

ELICOPTER PRĂBUŞIT LA SIBIU. Un elicopter militar s-a prăbușit vineri în zona Laslea-Mălâncrav. Potrivit unor surse, mai multe persoane au decedat. Echipajele Serviciului de Ambulanță Mediaș au plecat spre locul tragediei. Conform ministrului Apărării, şi un elicopter SMURD spre îndreaptă spre locul accidentului. 

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a explicat, la România TV, că elicopterul prăbuşit decolase din Turda şi participa la un exerciţiu militar. La bord se aflau opt persoane, dar ministrul nu a putut oferi informaţi legate de starea lor sau de posibili supravieţuitori.

„Am discutat cu domnul Arafat (secretar de stat în MAI – n.r.) şi un elicopter SMURD se îndreaptă spre locul accidentului. De asemenea va merge şi un elicopter al MAPN, sperăm doar ca timpul să permită zborul în zona respectivă”, a spus Mircea Duşa, adăugând că s-a dispus formarea unei comisii care să demareze o anhetă tehnică.

Pe de altă parte, surse oficiale au declarat pentru TRIBUNA spun că în elicoper se aflau 10  persoane, de la Unitatea de la Câmpia Turzii. Doar unul dintre ei a supravieţuit.

Se pare că aceştia se duceau la un exerciţiu la Cincu, în judeţul Braşov.

Inspectoratul de Situații de Urgență Sibiu a fost sesizat în urma unui apel la numărul de urgență 112. „Încă nu am găsit aparatul, acum suntem în zonă. Confirmăm incidentul, vom veni cu informații atunci când vom ajunge la locul accidentului”, a declarat Cosmin Balcu, șeful ISU Sibiu, citat de turnulsfatului.ro.