Tudorel Toader: „Am propus ca pragul pentru abuz să fie echivalentul unui salariu minim brut pe economie”. Atac la Klaus Iohannis

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a anunţat, duminică, la România TV, că propunerea ministerului pe care-l conduce ca prag pentru abuzul în serviciu este echivalentul unui salariu minim brut pe economie.

01 iul. 2018, 17:22
Tudorel Toader: „Am propus ca pragul pentru abuz să fie echivalentul unui salariu minim brut pe economie”. Atac la Klaus Iohannis

Comisia pentru Legile Justiţiei va vota, luni de la ora 10:30, propunerile la Codul penal, printre amendamente fiind şi cele care vizează infracţiunea de abuz în serviciu.

Florin Iordache, despre abuzul în serviciu: Dacă există prejudiciu, nu înseamnă că trebuie să existe dosar penal. VOT DECISIV LUNI

„Am opinat şi asta este propunerea noastră ca pragul să fie echivalentul unui salariu minim brut pe economie, dar nu un salariu net ci unul brut. Noi am transmis deja aceasta această propune. Dacă valoarea pagubei e mai mare de salariul minim, sigur se pune probelma răspunderii penale, dar judecătorul are instrumente de a individualiza pedeapsa”, a declarat Tudorel Toader la România TV.

Tudorel Toader: Îi dai unui şofer contravenţie că nu are centura, dar preşedintele republicii nu respectă Constituţia

Tudorel Toader l-a ironizat pe Klaus Iohannis, spunând că „dacă îi este greu să înţeleagă 133 de pagini, este uşor de înţeles dispozitivul deciziei CCR”.

„Dacă ne este greu să înţelegem 133 de pagini, ne este uşor să întelegem dispozitivul. Ştim că este obligatoriu imediat ce se publică în Monitorul Oficial”, a declarat ministrul Justiţiei.

„Îi dai unui şofer contravenţie că nu are centură, dar preşedintele republicii nu respectă Constituţia”, a mai afirmat Tudorel Toader, care a adăguat că încă mai crede şi mai speră că preşedintele va respecta decizia Curţii Constituţionale şi va semna drecretul de eliberare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi.

Comisia specială pentru Legile Justiţiei, condusă de deputatul PSD Florin Iordache, ar putea da, luni, raportul asupra proiectului care aduce modificări Codului penal, în şedinţa care va începe la ora 10.30.

Pe ordinea de zi a plenului de marţi al Senatului, şedinţă care va începe la ora 11.00, apare şi proiectul care propune schimbarea Codului penal, aflat în procedură de urgenţă, iar senatorii îl vor vota sub rezerva primirii raportului de la forul parlamentar comun pentru legile Justiţiei.

Liviu Dragnea: Va fi asumată o variantă privind abuzul în serviciu. Nu putem sta într-o legislaţie şchioapă pentru că ţipă unii

„Propunerea legislativă privind punerea în acord a prevederilor Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, cu deciziile Curţii Constituţionale, Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale, Directivei 2014/42/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană. – procedură de urgenţă. Comisie fond: Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei. (sub rezerva depunerii raportului)”, potrivti ordinii de zi publicată pe site-ul Senatului.

Prevederile în vigoare ale Codului penal referitoare la abuzul în serviciu sunt: „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.