Excursiile în munţi organizate de tatăl Getei Popescu erau ilegale

Clubul Montan Altitudine, condus de Ovidiu Popescu, tatăl alipinistei Dor Geta Popescu, care a murit în avalanșa de duminică, nu avea licență de turism și nici dreptul de a organiza ture comerciale cu turiști în munți. Excursia din acest weekend, care s-a soldat cu moartea a doi copii, a fost promovată pe siteul clubului de alpinism tot ca una comercială, având prețul de 390 de lei.

26 apr. 2017, 07:55

Potrivit informațiilor postate pe site-ul 7munti.ro, o comunitate a pasionaților de drumeții montane lansată de Clubul Sportiv Montan Altitudine, excursia din weekendul trecut a fost organizată în perioada 21-23 aprilie, scopul fiind urcarea pe Vârful Peleaga din Retezat (2.509 metri), scrie greatnews.ro. Prețul menționat în dreptul excursiei este de 390 de lei de persoană.

Citeşte şi DOLIU la Râşnov, în ziua înmormântării alpinistei decedate într-o avalanşă în Masivul Retezat

Pe site sunt listate multe alte drumeții (trecute și viitoare) la care participarea era contra cost.

Cea mai veche drumeție făcută contra cost a avut loc în mai 2013 (Bucegi, Vârful Omu, vara, 390 de lei / persoană), după cum reiese de pe siteul oficial al comunității. Excursiile viitoare planificate aveau prețuri cuprinse între 390 și 1.600 de lei.

Plata programelor se făcea în contul bancar al ONG-ului Clubul Sportiv Montan Altitudine.

Pe site, pachetele turistice vândute erau însoțite de mesajul: „Participând la programele din Circuitul 7 Munți din Grădina Carpaților, vei fi în formă, te vei convinge de frumusețea antrenamentelor în natură, și, în același timp, o ajuți pe Dor Geta să-și finanțeze expedițiile de record, din 2016, în munți înalți”.

Însă, potrivit legii, o entitate precum Clubul Montan Altitudine nu putea vinde pachete turistice dacă nu avea licență de turism. Ordonanța nr.58 din 21 august 1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România prevede la articolul 28 că „în scopul protecţiei turiştilor, oferirea, comercializarea, vânzarea serviciilor şi a pachetelor de servicii turistice, precum şi crearea de produse turistice pe teritoriul României pot fi realizate numai de către agenţii economici din turism autorizaţi de Ministerul Turismului, posesori de licenţe în turism sau de certificat de clasificare, după caz”.

ONG-ul nu apare în lista operatorilor cu licență de turism de pe site-ul Ministerului Turismului.

Ana Zabet de la Ministerul Turismului a confirmat pentru greatnews.ro că ONG-ul Clubul Montan Altitudine nu are licență de turism. E a arătat că vânzarea de pachete turistice în absența unei licențe de turism este ilegală: „Dacă ofereau pachete turistice clienților ar fi avut nevoie de licență de turism”.

Mai multe detalii pe greatnews.ro