Experţii americani se aşteaptă la o posibilă infectare cu superbacterii în următoarele luni

După două cazuri confirmate în SUA a unor superbacterii care supraviețuiesc tratamentului cu un antibiotic de ultimă instanță, experții în boli infecțioase spun că se așteaptă la mai multe cazuri în lunile următoare deoarece gena bacteriană din spatele superbacteriei este probabil mult mai răspândită decât se credea anterior, informează agenția Reuters.
Filip Stan
12 iul. 2016, 09:34
Experţii americani se aşteaptă la o posibilă infectare cu superbacterii în următoarele luni

Oamenii de știință din cadrul armatei americane au raportat în luna mai descoperirea unei bacterii E. coli care poartă o genă în cazul căreia antibioticul de ultimă instanță colistin devine inutil. Gena numită MCR-1 a fost găsită într-o probă de urină a unei femei din Pennsylvania tratată pentru o infecție a tractului urinar, scrie Agerpres.

Cercetătorii au confirmat luni concluziile preliminare potrivit cărora bacteria E. coli, care transporta aceeași genă MCR-1, a fost găsită într-o probă bacteriană recoltată de la un pacient din New York tratat pentru o infecție anul trecut, precum și în probele recoltate de la pacienți din nouă țări.

Raportul a venit în urma unui efort global din cadrul programului SENTRY Antimicrobial Surveillance Program, condus de Mariana Castanheira de la JMI Laboratories cu sediul în North Liberty, statul Iowa din SUA.

Superbacteria MCR-1 a fost identificată pe parcursul ultimelor șase luni la animalele de fermă și la oameni din aproximativ 20 de țări, inclusiv în China, Germania și Italia.

Bacteria poate fi transmisă prin contact cu materii fecale și în condiții de igienă precară, ceea ce sugerează o prezență probabil mult mai largă decât cea documentată de cazurile de până acum, potrivit experților în boli infecțioase.

Oficiali din domeniul sănătății se tem că gena MCR-1, transmisă de o parte foarte mobilă a ADN-ului, numită plasmidă, va fi în curând găsită în bacterii deja rezistente la toate sau la aproape toate celelalte tipuri de antibiotice, cu potențialul de a face infecțiile netratabile.

„Poți fi sigur că (MCR-1) este deja în intestinele oamenilor pe întreg teritoriul Statelor Unite și va continua să se răspândească”, a spus dr. Brad Spellberg, profesor de medicină la University of Southern California.

Dr. David Van Duin, expert în boli infecțioase la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill, a declarat că se așteaptă în următoarele luni la mai multe cazuri documentate în SUA de infecție cu MCR-1.

Colistinul provoacă leziuni renale, dar medicii optează pentru el atunci când tratamentul cu alte antibiotice eșuează. Suprautilizarea antibioticelor, în special în fermele de animale de peste mări, a permis dezvoltarea rezistenței acestei bacterii.

Pentru a urmări gena MCR-1, spitalele din SUA lucrează împreună cu agențiile de stat și federale pentru a testa mostre de bacterii prelevate de la pacienții care au fost recent tratați pentru infecții. Multe dintre cele mai mari spitale de cercetare examinează mostre de bacterii rezistente la antibiotice care au stat mult timp depozitate în congelatoare lor.

Gautam Dantas, profesor de patologie la Washington University Medical Center din St Louis, a testat în ultimele luni sute de mostre de bacterii din arhivele de bacterii din SUA și nu a detectat încă MCR-1. Dar el se așteaptă ca zeci de cazuri confirmate ale genei să fie documentate de anul viitor în țară, mai ales în rândul pacienților actuali.

Preocuparea multor experți în boli infecțioase este că MCR-1 ar putea arăta în curând rezistență și la carbapeneme, una dintre puținele clase de antibiotice de încredere. În acest caz, împreună cu colistinul, carbapenemele pot fi o opțiune de ultimă instanță, unii pacienții trebuind să se bazeze pe sistemul lor imunitar pentru a lupta cu infecția.

„În următorii doi-trei ani, este pe cale să devină de rutină în SUA infecțiile pentru care nu avem medicamente (eficiente) disponibile”, a spus Dantas.

Mariana Castanheira consideră, de asemenea, că MCR-1 va găsi drumul spre bacteriile rezistente la carbapeneme, cunoscute în mod oficial ca enterobacterii rezistente la carbapeneme (CRE), și că va fi nevoie de timp pentru a crea noi antibiotice.

La începutul lunii august, U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vor utiliza 21 milioane de dolari pentru a extinde supravegherea la laboratoare operate de către toate departamentele de sănătate din cele 50 de state ale SUA și în șapte laboratoare regionale mai mari. Finanțarea federală va ajuta la achiziționarea mai multor echipamente sensibile pentru a testa rezistența la antibiotice în probele de bacterii furnizate de spitale.

Jean Patel, director adjunct al Oficiului al CDC de rezistență antimicrobiană, a declarat că efortul va oferi CDC îmbunătățirea supravegherii naționale a tendințelor de rezistență la antibiotice, inclusiv cu privire la orice posibilă răspândire a genei MCR-1, mai notează agenția Reuters.

Citeşte şi Bacteria rezistentă la antibiotice face noi victime în SUA. Un al doilea pacient a fost descoperit

 

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Ce conțin roșiile vândute piețe și de ce nu mai au gustul bun de pe vremuri: “Toate se acumulează”
Capital.ro
Reguli obligatorii PENTRU PIETONI. Detaliul din lege pe care aproape NIMENI nu îl știe
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
E GRATIS! Guvernul oferă 2.000 de lei sub formă de vouchere
Adevarul
Povestea șocantă a deţinutului politic „nereeducat“ în temniţele comuniste. Grigore Caraza a murit ucis de un cerşetor
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Ce trebuie să facem înainte de a cumpăra cireșe. Explicațiile experților
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Explicația halucinantă pe care a dat-o unchiul Mariei pentru ce i-a făcut micuței de doar 8 ani, după ce a fost prins
Cancan.ro
TOP 50 vedete care au crezut că nu le vede nimeni, dar… Anna Lesko, Andreea Bălan și Gina Pistol au COMIS-O!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Au apărut cireșele și căpșunile românești, de la micii producători! Cat costă kilogramul în piețele din România
Capital.ro
Adevărul despre ROȘIILE DIN PIAȚĂ. Ce trebuie să știe cei care le consumă
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un incendiu izbucnit din senin - VIDEO
substantial.ro
Descoperă rețeta tradițională a Plăcintei cu Carne: Secretele unui gust autentic și savuros
MediaFlux
Se dau 800 DE LEI pentru FAMILII. Unde se pot DEPUNE DOSARELE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'