Extinderea celei mai mari centrale eoliene din lume, oprită de… păsări

Dezvoltatorii celui mai mare complex de centrale eoliene din Marea Britanie au anunţat, miercuri, că au fost obligaţi să renunţe pentru moment la extinderea acestuia, fiind necesar realizarea unui studiu de impact asupra vieţii păsărilor în regiunea vizată.

19 feb. 2014, 17:17
Extinderea celei mai mari centrale eoliene din lume, oprită de… păsări

Va dura cel puţin trei ani să realizăm această estimare privind potenţialul impact asupra vieţii păsărilor, a precizat într-un comunicat consorţiul format din Dong Energy, E. ON şi compania de stat în domeniul energiei Masdar din Abu Dhabi, scrie Agerpres.

Proiectul ar fi însemnat adăugarea unei capacităţi energetice de 200 de megawaţi la cei 630 MW existenţi în estuarul Tamisei, care în prezent este cea mai mare aglomeraţie de turbine eoliene din lume amplasate în larg.

Decizia de întrerupere a extinderii proiectului a fost cauzată de „provocări tehnice şi incertitudini de mediu prezente în jurul zonei”, au precizat reprezentanţi consorţiului în declaraţia amintită.

„Nu există nicio garanţie că la finalul acestor trei ani vom putea îndeplini cerinţele autorităţilor şi că orice efect asupra vieţii păsărilor va fi acceptat”, a precizat Mike O’Hare, manager general al reţelei de eoliene din Londra.

Guvernul britanic intenţionează să instaleze centrale eoliene în zonele de coastă, ajungând până în 2020 la o capacitate de 10 gigawaţi, în perspectiva reducerii emisiilor de gaze şi pentru a îndeplini standardele europene în ce priveşte energiile regenerabile.

În ultimele luni, consorţiul format din RWE şi compania Iberdrola din Scoţia au abandonat proiectele de centrale eoliene din zonele maritime de coastă din cauza costurilor ridicate privind amplasarea acestora în ape de adâncimi mari.